Diari La Veu del País Valencià
Foment encarrega un estudi que permeta redactar el projecte de soterrament de les vies ferroviàries a València

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat aquest dilluns després de la reunió mantinguda amb el ministre de Foment, José Luis Ábalos, que el Ministeri ha encarregat un estudi informatiu “per a iniciar la redacció del projecte” del soterrament de les vies de Serradora. En declaracions als mitjans al final de la trobada, l’alcalde ha saludat l'”actitud positiva” que Ábalos ha tingut respecte a la necessitat “d’avançar ràpidament” en el projecte que portarà a la prolongació del túnel ferroviari de Serradora i el soterrament des de la cara nord de l’avinguda de França fins al sud del carrer de les Moreres. Així, Ribó ha considerat que la reunió ha sigut “satisfactòria”.

Per això, l’alcalde ha comunicat que l’alternativa 2 (soterrament fins a l’avinguda de Primo Yúfera per un valor de 78 milions d’euros) és “l’opció òptima per a buidar el futur d’aquesta infraestructura per a la qual hem emplaçat el ministre a encarregar la redacció del projecte tècnic d’execució”.

Ribó ha explicat que l’estudi ha sigut encarregat a la consultora pública Ineco i ha celebrat aquest pas perquè València “deixe de ser una ciutat totalment abandonada en terreny ferroviari” i passe a formar part de les “principals” urbs: “València no vol ser de nou el semàfor d’Europa, en aquest cas, del tràfic de mercaderies”. “Veníem demanant que això no es retardara més”, ha afegit.

En la reunió que tots dos han mantingut, també s’ha tractat l’entrada de trens d’Alta Velocitat per la ciutat. En concret, s’ha parlat del preacord per al soterrament de les vies i per a la construcció de l’estació, projectes per als quals s’ha acordat la creació d’un consell d’administració que s’encarregue de “signar els acords per al finançament de les obres”.

Així, Ribó ha valorat que “el pròxim Consell d’Administració de la Societat Parc Central se celebrarà a València per a, entre altres assumptes, ratificar mitjançant Addenda al Conveni el finançament del Nou canal d’Accés, Túnel Passant i Estació definitiva, de manera que avancem per a buidar de vies València es permeta unir de nou la ciutat entre barris encara separats per la platja de vies”. “Per això –ha prosseguit l’alcalde–, hem acordat amb el ministre la pròxima celebració d’un Consell d’Administració de la Societat Parc Central en el qual es ratifique mitjançant Addenda al Conveni el finançament del nou canal d’accés sota el futur bulevard Federico García Lorca i fins a la connexió entre Giorgeta i Peris i Valero (finançat amb aportacions del 50% pel Ministeri, el 25% de l’Ajuntament i un altre 25% de la Generalitat), així com el túnel passant i l’estació definitiva amb el projecte de César Portela (tots dos projectes finançats íntegrament pel Ministeri).

L’alcalde ha avançat aquesta iniciativa però ha assenyalat que no s’ha fixat una data concreta per a la reunió d’aquest, ja que el projecte del túnel passant està pendent d’Adif, que ha de realitzar alguns estudis previs. “Espere que en un mes o dos es puga realitzar”, ha assegurat. Ribó ha subratllat “com d’inaudit resulta veure com la tercera capital d’Espanya es va quedar en les passades dècades a la cua en el soterrament de les vies d’entrada i eixida de la ciutat, de manera que es partien els nostres barris en dues meitats”. “Un problema que en la majoria de ciutats s’ha resolt i que per a València encara està pendent”, ha afegit.

Ampliació de la V-21

Finalment, Ribó ha traslladat al titular de Foment la necessitat de finançar l’àrea metropolitana. “És el que venim reivindicant des de fa anys, que hi haja finançament a nivell estatal com tenen Madrid, Canàries o Barcelona”, ha apuntat, per a després afegir que des del Ministeri han dit que hi ha partides previstes en els Pressupostos Generals de l’Estat de 2019. L’alcalde ha recordat que a l’àrea metropolitana de València li correspon una assignació d’almenys 38 milions d’euros per a equiparar-se a les subvencions que reben altres àrees, com ara Madrid o Barcelona.

Ribó ha recordat que “ara ja existeix de nou una autoritat metropolitana, després del desmantellament que en el passat va fer el PPCV, amb la qual cosa ja s’està en disposició perquè en els pròxims Pressupostos Generals de l’Estat s’assigne aquesta partida que ha de millorar la mobilitat dels nostres veïns i veïnes”, tal com va mantindre la delegació d’alcaldes de l’àrea metropolitana de València que, encapçalats per Ribó, es va desplaçar mesos arrere fins al ministeri d’Hisenda per a traslladar aquesta petició.

A més, l’alcalde de València ha posat sobre la taula la possibilitat de modificar el traçat previst per a l’ampliació de la V-21, “de manera que aconseguim millorar aquesta infraestructura sense haver d’arrasar al seu pas amb l’horta, d’un valor patrimonial, ambiental i econòmic incalculables”.

Comparteix

Icona de pantalla completa