Diari La Veu del País Valencià
Els premis Jaume I demanen que es derroque el mur entre la recerca i l’empresa

Les sis persones guardonades amb els Premis Jaume I 2018 han advocat aquest dilluns per “derrocar” el “mur real” que existeix entre la recerca i el món de l’empresa i perquè les iniciatives que s’aborden tinguen una visió “a llarg termini”. Ho han fet en una roda de premsa en què han explicat el seu treball i línies de recerca.

Els premiats –María Vallet (Recerca bàsica), Xavier Freixas (Economia), Dolores Corella (Recerca mèdica), Íñigo Losada (Protecció del medi ambient), Ramón Martínez Máñez (Noves tecnologies) i Enrique Silla (Emprenedor)– rebran aquest dimecres els seus guardons, amb una dotació de 100.000 euros en cadascuna de les categories, en un acte que se celebrarà al migdia a la Llotja de València.

Durant la seua compareixença davant els mitjans, els guardonats en la trentena edició dels Premis Jaume I han destacat que invertiran els diners en la contractació de més personal i en les seues recerques. En el cas del premi a l’Emprenedor, Enrique Silla crearà amb la Universitat Politècnica de València la primera Càtedra de Sostenibilitat Transversal.

María Vallet ha considerat “imprescindible” que el que es faça en el laboratori “arribe al llit del malalt” i ha assenyalat que és “més pràctic” que el científic parle amb el metge abans de posar-se a treballar en una recerca que puga solucionar un problema. Vallet també ha comentat que “l’empresari ha de guanyar diners”. “Si no ho, fa no li interessa”, ha argumentat. “Aquest és un problema que se m’escapa però és necessari resoldre’l”, ha conclòs.

Sobre aquest tema, l’empresari valencià Enrique Silla ha assegurat que no existeix innovació “si no hi ha implantació, perquè implantar una cosa significa convertir-la en un producte, vendre-la i que, a través de la seua arribada al mercat, impacte”. “No és veritat que l’empresari estiga buscant sempre el benefici. Es tracta d’aconseguir que la recerca no siga un forat negre on les idees entren i mai ixen. Cal fer-les visibles i convertir-les en productes”, ha argumentat. A més, ha apuntat que “cal donar més pas a la iniciativa privada, que té una visió de llarg termini, i que s’ocupe de distribuir la riquesa”. “Els governs, que treballen més en el curt termini per l’alternança de partits, han de crear els mitjans necessaris perquè puguem treballar”, ha dit Silla.

Per la seua banda, Ignacio Losada també s’ha mostrat partidari de trencar el mur entre recerca i empresa, encara que ha indicat que moltes patents “acaben morint perquè no tenen finançament per a seguir”, mentre que Dolores Corella ha assenyalat que en el cas de les Ciències de la Salut allò important és generar coneixements i valorar si és patentable o s’ha de posar al servei de tots els ciutadans. “Necessitem empreses que contacten amb els investigadors i ens diguen quins problemes específics tenen i quines coses necessiten per a aportar solucions concretes”, ha assenyalat Corella.

Ramón Martínez ha considerat que es tracta d’un aspecte cultural, ja que es tenen eines i ajudes per a fer innovació a l’estat espanyol però falta la cultura del valor que pot tindre un investigador en una empresa. “Falta que l’investigador tinga un espai en l’empresa”, ha remarcat. Finalment, Xavier Freixas ha destacat la necessitat que hi haja incentius perquè es produïsca aquesta transferència entre la recerca i el món de l’empresa.

Comparteix

Icona de pantalla completa