Diari La Veu del País Valencià
El sindicat de policies i bombers denuncia l’Ajuntament de Xirivella per retolar únicament en valencià

El sindicat Professional de Policia Local i Bombers (SPPLB) ha denunciat l’Ajuntament de Xirivella (l’Horta Oest) davant la Delegació del Govern i el Síndic de Greuges per tindre plaques i senyals retolats “únicament en valencià”.

En un comunicat, el sindicat ha explicat que el Reial decret 6/2015 de 30 d’octubre de la Llei de Trànsit, en l’article 56, especifica que “les indicacions escrites dels senyals s’expressaran, almenys, en la llengua oficial de l’Estat”, però ha advertit “dels problemes jurídics que pot plantejar el seu incompliment”.

Així mateix, ha remarcat que hi ha sentències i jurisprudència sobre aquest assumpte, entre d’altres, del Jutjat del Contenciós número 8 de Barcelona, que “va anul·lar i va condemnar a l’Ajuntament de Barcelona per trobar-se la llegenda de la senyalització únicament en català” en considerar que es trobava “fora de la legalitat” i que el consistori “incomplia la llei sobre trànsit i el Reglament General de Circulació que obliga a incloure l’idioma espanyol en aquesta senyalització”.

El sindicat ha remarcat que la seua obligació és “informar i posar en coneixement de l’Administració tots aquells assumptes que puguen generar una inseguretat jurídica, tant per als empleats públics com per als ciutadans que representa”.

Davant aquesta situació, s’ha preguntat “quines accions i mesures realitzarà l’Ajuntament de Xirivella i, per tant, els empleats públics que realitzen la tramitació de les denúncies, sabent que pot ser una presumpta il·legalitat i una possible vulneració de la llei sobre trànsit i el Reglament General de Circulació”.

Cap polèmica al poble

L’alcalde de Xirivella, Ricard Barberà (Compromís), ha assegurat a Diari La Veu que al poble no hi ha cap polèmica ni cap problema amb la senyalització. “Molts senyals tenen més de 20 anys”, assegura l’alcalde, que remarca que estan posats en legislatures anteriors quan governava el PPCV i el PSOE, i el sindicat no s’havia queixat fins ara. “No és que haja arribat un alcalde de Compromís i haja senyalitzat tot en valencià”, assegura.

A més, ha posat de manifest que al municipi hi ha senyals només en castellà, només en valencià i en els dos idiomes i assegura que la majoria que estan només en una llengua, és en castellà. També ha destacat que els senyals de trànsit són universals i que si un veí no entén que és un gual, sí que reconeix gràficament el senyal.

És per això que l’alcalde creu que quan l’SPPLB interposa la denúncia ho fa amb “un interés més enllà del de complir la normativa”. “Entenem que hi ha una intenció política de crear soroll”, lamenta Barberà.

D’altra banda, l’alcalde ha assenyalat que faran “el possible per complir la llei” si la normativa municipal no la compleix en aquestos moments, però reconeix que “sorprén la insistència” del sindicat. “No sé si ho fan perquè ara hi ha eleccions sindicals”, apunta. L’alcalde ha volgut destacar també que la queixa ve d’un únic sindicat i que no s’ha fet extensiva a altres organitzacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa