Diari La Veu del País Valencià
Agricultura anuncia la creació d’una unitat per a potenciar el paper de la dona rural

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha anunciat la creació d’una unitat especialitzada, dins de la mateixa conselleria, per a potenciar el paper de les dones en aquest àmbit econòmic i que s’encarregue d’impulsar l’aplicació de la Llei de Titularitat Compartida o les xarxes de dones, així com fer diagnòstics de situació, entre altres comeses.

Ho ha fet després de reivindicar l’oportunitat de reconéixer i especificar el paper de les dones en el sector en la negociació de la nova Política Agrària Comú post2020, en l’obertura de la primera Trobada de Dones Rurals de la Comunitat Valenciana que se celebra aquest cap de setmana en la població alacantina de Biar (l’Alt Vinalopó).

Organitzat per la Federació d’Associacions de Dones Rurals FADEMUR PV amb la col·laboració de la Generalitat i l’ajuntament de la localitat, les ponències han comptat amb la participació de la directora general de Desenvolupament Rural, Maite Cháfer, el secretari autonòmic d’Inclusió i de l’Agència Valenciana de la Igualtat, i el director general d’Administració Local, Antoni Such.

Cebrián ha desgranat les mesures que des d’Agricultura s’han anat desplegant. Algunes de caràcter específic com ara la discriminació positiva en ajudes per a plans d’inversió, per exemple en la incorporació de joves o en la Llei d’Estructures Agràries que es tramita en les Corts Valencianes, així com l’impuls a la presència en cooperatives o en òrgans de decisió.

Altres mesures de caràcter transversal i territorial, com ara el reforç de les oficines comarcals, les jornades de posada en marxa del programa Leader, l’impuls a la transferència de tecnologia i la formació a aquesta associada, així com l’ajuda contra el despoblament a través de l’agenda AVANT.

Elena Cebrián ha considerat el moment actual idoni per a redefinir el futur del sector agroalimentari amb una major i imprescindible presència de dones. “Les dones tenim molt que aportar a eixa redefinició”, ha subratllat, com es comprova amb el plantejament d’aquesta primera trobada les jornades de dones agràries que la mateixa conselleria ha celebrat els últims dos anys amb motiu del dia 8 de març, presentant exemples de persones emprenedores i líders en el seu àmbit dins del sector agroalimentari, l’Administració i la Universitat.

La consellera ha iniciat la seua intervenció amb un record per a dones que “ens han deixat recentment” i que “també van haver de trencar sostres de vidre en diferents àmbits personals i professionals”, com és el cas de Carmen Alborch, la diputada Mercedes Sanchordi o la periodista María José Grimaldo.

Comparteix

Icona de pantalla completa