Diari La Veu del País Valencià
El documental sobre els bombardejos nazis al Maestrat arriba a les sales de tot l’Estat

La pel·lícula documental Experiment Stuka torna a les grans pantalles després d’haver rebut la menció especial del jurat en els festivals DocsBarcelona i DocsValència. El film que aborda els bombardejos nazis sobre quatre poblacions del Maestrat es podrà veure als Cines Lys del 9 al 15 de novembre, però també a les ciutats d’Alacant, Castelló i Elx, Bilbao, Madrid, Palma de Mallorca i Barcelona.

La cinta dirigida per Rafa Molés i Pepe Andreu i produïda per SUICAfilms situa l’espectador en plena Guerra Civil, quan els habitants de quatre pobles del Maestrat –Ares del Maestrat, Vilar de Canes, Albocàsser i Benassal– van veure aparéixer tres avions en l’horitzó. Alguns xiquets ixen a saludar, els adults els miren amb innocència i curiositat. Però els aparells maniobren, cauen en picat i bombardegen les seues llars. Maten més de 40 veïns. Mai van entendre qui va ser el responsable. Fins ara, recorden els promotors del documental.

“Per què la Història està tan desconnectada dels seus propis protagonistes? Per què els protagonistes de la Història som, tantes vegades, peces inertes en un tauler de joc?”, qüestiona Experiment Stuka que tracta de contar la recerca d’un ciutadà que, cansat d’esperar respostes, decideix respondre ell mateix totes les preguntes. És una pel·lícula social que no planteja un debat historiogràfic, però sí que parla d’Història. Precisament d’una Història marcada per la llei del silenci, la por, la desmemòria i la ideologia, indiquen.

Tot just ara, quan es compleixen 80 anys d’aquestos bombardejos experimentals de la Legió Còndor –a les quatre localitats de l’Alt Maestrat van caure 36 bombes, segons va explicar el professor i memorialista Òscar Vives–, el documental Experiment Stuka arriba als cinemes. El film s’estrena en sales de tot l’Estat durant el mes de novembre. Del 9 al 15 de novembre es podrà veure als Cines Lys de València; el 8, a Elx i Palma de Mallorca; el 13 d’aquest mes, a Alacant; el 16, a Bilbao; el 23, a Amposta; el 27, a Barcelona; el 28, a Madrid, i el 30, a Castelló de la Plana.

La pel·lícula documental està coproduïda per la productora valenciana SUICAfilms i Televisió Espanyola amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura, el suport de la Diputació de Castelló i la cooperació de la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana, REC i À Punt Mèdia.

Comparteix

Icona de pantalla completa