Diari La Veu del País Valencià
Sanitat confirma un brot de sarna amb 29 afectats a l’Hospital Marina Baixa

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha confirmat l’existència d’un brot de sarna a l’Hospital Marina Baixa de la Vila Joiosa amb 29 casos diagnosticats –4 pacients i 25 treballadors–, encara que, segons fonts del centre, la situació està “controlada”.

Fonts de la Conselleria han explicat aquest divendres que el servei de Medicina Preventiva del centre sanitari està investigant aquest brot d’escabiosi i ha engegat els protocols d’actuació i l’estudi de contactes. “El protocol consisteix a aplicar el tractament amb permetrina al 5% a tots els casos i els seus contactes, així com als treballadors dels serveis afectats i les seues famílies”, han indicat. Així mateix, “se’ls han proporcionat per escrit les precaucions que han d’adoptar al seu domicili, tant amb la roba com amb altres utensilis”, han assenyalat aquestes fonts.

El primer cas es va diagnosticar el passat mes d’octubre, segons ha informat a Efe la gerent de l’hospital, Rosa Louise Cereceda, qui ha assenyalat que, “des d’aquell moment, es van posar en marxa totes les mesures i protocols corresponents per a atallar-ho”.

Amb tot, fonts sanitàries han aclarit que la malaltia no revesteix gravetat però sí que és molesta per les picors que produeix, les lesions en la pell i la facilitat del seu contagi, que pot produir-se a través del contacte directe o els teixits que haja utilitzat la persona afectada.

Cereceda també ha precisat que l’origen d’aquest brot és un àcar que “ocasiona lesions en la pell a voltes difícils de diagnosticar”, però ha insistit que es tracta d’una cosa “lleu i de fàcil tractament”.

Pel que fa al protocol, ha manifestat que als treballadors “se’ls envia a casa amb una sèrie de mesures higièniques que consisteixen en una loció que s’ha d’aplicar per tot el cos durant 14 hores, així com a totes les persones del seu entorn”.

En aquest sentit, Cereceda ha subratllat que aquestos brots “són relativament habituals” i ha revelat que en aquestos dies també n’hi ha hagut en dos hospitals de fora del País Valencià. A més, ha concretat que el primer cas registrat en el centre hospitalari de la Vila Joiosa es va diagnosticar en un pacient que procedia d’una residència de gent gran i que estava ingressat en l’àrea de Traumatologia. “Encara no podem dir que estiga eradicat fins que no transcórreguen dues setmanes sense cap cas més, però sí que està controlat el brot”, ha assegurat.

Per la seua banda, l’Associació del Defensor del Pacient ha sol·licitat una investigació “d’ofici” en un escrit dirigit al fiscal cap del Tribunal Superior de Justícia valencià. En el text, la presidenta d’aquesta associació, Carmen Flores, considera que es tracta d’un “descuit o negligència sanitària” en un lloc en el qual la neteja “ha de ser exquisida”. Critica, a més, la “poca importància que semblen donar-li les autoritats sanitàries”, que qualifica de “falta d’assumpció de responsabilitats”, ja que els pacients ingressats per altres patologies “es veuen afectats ara per ‘un regal’, […] possiblement per falta d’asèpsia”.

Comparteix

Icona de pantalla completa