Diari La Veu del País Valencià
PPCV i Ciutadans usen el ‘no’ de Calvo a la reforma del finançament per a qüestionar els pressupostos del Botànic

L’eufòria que s’ha generat entre els tres socis del Botànic (PSPV, Compromís i Podem) després de l’acord inèdit a què han arribat per a parir els pressupostos 2019 s’ha vist d’alguna manera truncat per les paraules que ha pronunciat aquest dimecres la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo. “Des del primer minut ja vam advertir que en aquesta legislatura no hi hauria possibilitat de tirar endavant el model de finançament autonòmic”, ha indicat la número dos de l’executiu espanyol al Congrés dels Diputats.

Aquestes declaracions, però, no han acaparat l’atenció de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i del conseller d’Hisenda, Vicent Soler, quan unes hores després han explicat en roda de premsa tots els detalls dels comptes del proper exercici. Tan sols en un moment concret, Soler ha fet al·lusió al que ha dit la seua companya socialista.

Els qui sí que li han volgut donar més importància han sigut PPCV i Ciutadans. De fet, els dos partits de l’oposició han fet servir el mateix argument per a criticar els recentment aprovats pressupostos del Botànic, concretament el de la partida de 1.325 milions d’euros que el govern valencià porta incloent en els darrers tres anys com a reivindicació davant la situació d’infrafinançament en què es troba el País Valencià.

“El Consell, a l’espera de l’aprovació d’un nou model de finançament, ha decidit incloure de nou una partida reivindicativa de 1.325 milions per a mantindre la qualitat dels serveis públics fonamentals i acostar-nos a la mitjana d’altres autonomies”. Així ho especifica en el dossier del projecte de pressupostos 2019 que s’ha entregat a la premsa.

Així, davant la insistència del Botànic a incloure la partida reivindicativa –amb l’esperança que l’Estat transferisca– el diputat popular Rubén Ibáñez no ha dubtat en criticar-ho: “La realitat actual és que no hi haurà model de finançament i que, per tant, ens inclouen 1.325 milions absolutament ficticis que l’única cosa que provoquen són retallades de drets dels valencians. Són uns pressupostos al servei del PSPV, Compromís i Podem i allunyats de les necessitats dels valencians”.

A més, ha advertit que els comptes són “irreals”, aspecte que “sap perfectament el Consell” perquè parlen d’un augment del 10% quan l’economia valenciana creixerà solament un 2,3%. “Els serveis públics valencians tindran un problema perquè els nombres no quadraran de cap manera”, ha criticat.

D’altra banda, el portaveu d’Economia i Hisenda de Ciutadans en les Corts, Tony Woodward, també ha reclamat a Soler que “elimine els 1.325 milions d’euros ficticis reivindicatius perquè el president del govern central, Pedro Sánchez, ha confirmat que no hi haurà reforma del sistema de finançament autonòmic”.

“No estem d’acord amb les paraules de la vicepresidenta”

La negativa del govern espanyol a impulsar la reforma del finançament el proper any fins i tot ha sigut criticada pel síndic de Compromís, Fran Ferri: “No estem d’acord amb les paraules de la vicepresidenta. Els informes tècnics ja estan preparats, no es pot dir que enguany no es farà”. A més, Ferri ha precisat que la partida reivindicativa busca reclamar “un finançament just” perquè la mitjana de transferència per part de l’Estat s’equipare amb la resta d’autonomies.

Comparteix

Icona de pantalla completa