Diari La Veu del País Valencià
València presenta els majors pressupostos de la història de la ciutat, amb més de 849 milions

L’Ajuntament de València ja té els comptes per a 2019. Aquest dimecres al matí l’alcalde, Joan Ribó, i el regidor d’Hisenda, Ramon Vilar, han presentat “els majors pressupostos de la història de la ciutat”. Concretament, són 849.220.396 euros, vora 38 milions més que en 2018 (amb un pressupost inicial de 811.347.107 euros) i més de 95 milions més que en 2016 (753.681.469 euros). A més, Ribó ha destacat que aquestos comptes s’han presentat abans que els anys anteriors: “Hem fet els deures, hem resolt tots els temes abans que altres anys i abans, per descomptat, que les altres grans ciutats espanyoles”.

A grans trets, els comptes previstos per a 2019 mostren un increment dels ingressos sense que augmente la pressió fiscal sobre les persones. És a dir, l’IBI de 2019 serà el mateix que en 2018, així com la resta de taxes o preus públics. “València és la ciutat que menys impostos demana als seus contribuents”, ha assegurat l’alcalde. Els 37,87 milions d’ingressos més que en 2018 s’aconseguiran, en part, gràcies a la inspecció. “Que totes les empreses paguen”, ha remarcat Ribó. “Ara s’inspecciona, però abans no es feia. Hem tret més de 10 milions destapant eixe frau. Així, s’ha augmentat la serietat en la gestió”, ha afegit l’alcalde. També ha citat el fet de cobrar les multes a la gent que no viu a València.

Els nous pressupostos no preveuen encara l’IBI que es puga recaptar pels immobles i activitats dependents d’organitzacions religioses. “Només es preveu l’IBI de l’actual padró; nosaltres pressupostem sempre amb moltíssima prudència”, han assenyalat. Tampoc s’inclouen, per exemple, les sancions greus i molt greus que poden afectar especialment els locals d’oci nocturns –tot i que Ribó ha remarcat que no tenen afany recaptatori–.

València diu adéu al pla d’ajust

El consistori ha dissenyat uns comptes centrats en la despesa social i els serveis a la ciutadania així com en la millora dels serveis de neteja, les inversions en mercats municipals i en contractació de personal. En els pressupostos de 2019 també es preveu la reducció del deute municipal, que a finals de 2018 ja serà el més baix dels últims 20 anys. Ribó ha destacat que de 2003 a 2008, “en època de vaques grosses”, el deute estava molt més elevat i que, per tant, “era fruit d’una política de malbaratament”. L’alcalde ha recordat que en 2012 es va entrar en un pla d’ajust perquè “ja no es podia ni pagar als proveïdors” i que “ara estem traient València d’aquest forat econòmic”. “La primera conclusió està clara: els números ens quadren, la macroeconomia de l’Ajuntament funciona i funciona molt bé”, ha afirmat Ribó. Segons la previsió, l’any 2019 acabarà amb 408,6 milions de deute municipal.

Un nou préstec de 18 milions d’euros

Les transferències de la Generalitat i la subvenció metropolitana de transport, que apareix per primera vegada, són altres fonts d’ingressos per a 2019. A més, l’Ajuntament de València contracta un nou endeutament per 18 milions d’euros, que suposarà una amortització neta de 38 milions d’euros en 2019. “Si fem un préstec, el tenim ja l’1 de gener, perquè els diferents serveis municipals puguen disposar d’aquestos diners des del primer moment”, ha argumentat Ribó.

Sobre aquest nou préstec també s’ha pronunciat Vilar, qui ha assegurat que “seríem uns pèssims gestors si no sabérem aprofitar les oportunitats de mercat dels diners”. “Amortitzem deute, 38 milions nets, però no estem al marge dels mercats, d’intentar millorar el finançament”, ha afegit. A més, el responsable municipal d’Hisenda ha manifestat que “ideològicament no renuncie al deute ni al dèficit mentre estiga controlat” i que no es tracta de crèdits “per a pagar factures que devem, sinó per a finançar obres”.

Vilar ha celebrat la presentació del pressupost en temps i forma per quart any consecutiu “i no haver d’entrar en pròrroga”. “Això vol dir que l’Ajuntament estem en molt bona forma, tot i que al darrere hi ha hagut molta feina, molt de debat, molta discussió i, segurament, molta discrepància”, ha afegit. El regidor d’Hisenda, però, ha assegurat que, “encara que fóra un govern monocolor, també hi hauria discrepàncies, perquè els recursos són limitats”. A més, ha afegit que s’ha eixit del pla d’ajust, però no de la Llei d’Estabilitat Pressupostària.

Nous policies i bombers i aportació als plans d’ocupació

En el capítol de personal, per tercer any consecutiu es produeix un augment que en aquesta ocasió és de 15 milions d’euros (un 6% més que en 2018). Aquesta partida suposa un 33% del pressupost total per a 2019. L’increment es destinarà a la contractació de nou personal, especialment policies i bombers –ja que ara se n’estan jubilant molts–, però també arquitectes, tècnics i auditors. També s’aportaran 8,6 milions als plans d’ocupació en què participa el consistori. “Ara hi ha 400 joves treballant directament a l’Ajuntament amb plans de joves cofinançats pel Servef amb fons europeus”, ha remarcat Ribó. També es destinaran fons a la contractació de persones majors de 65 anys i de persones amb problemes greus d’atur. “Una contractació temporal, de 9 mesos”, ha volgut assenyalar l’alcalde.

Uns pressupostos socials: ajudes al lloguer, 0,7% de cooperació i acollida de refugiats

“Malgrat que sembla que estem eixint de la crisi, encara hi ha un percentatge altíssim de persones en la franja de pobresa”, ha lamentat Ribó. Per això, en els comptes de 2019 s’incrementen les partides de benestar social, amb ajudes per a pagar el lloguer o la llum. A més, s’aconsegueix arribar al 0,7% de cooperació internacional, amb 2,8 milions d’euros, “un compromís del govern que ens satisfà”. “No podem dir de quant partíem perquè ni ho hem trobat”, ha apuntat l’alcalde, que ha afegit que també hi haurà partides per a l’acollida de refugiats.

Sanejar l’EMT “perquè puga volar lliure”

Pel que fa a l’EMT, rebrà 64 milions d’euros de transferència corrent, fet que suposa un increment de 2,84 milions respecte a 2018; 1,5 milions provenen de l’Autoritat Metropolitana de Transport. Des del consistori destaquen que, “des de 2015, el Govern de la Nau ha sanejat el Palau de Congressos, ha eixit de manera anticipada del pla d’ajust i, ara, saneja també l’EMT”.

“Volem deixar sanejades totes les institucions que depenen de l’Ajuntament. A partir d’aquest moment, l’EMT pot treballar com una empresa normal, amb els seus propis balanços, sense haver d’estar avalada per l’Ajuntament”, ha dit Ribó. I ha afegit: “Volem que l’EMT puga volar per si sola, sense la crossa de l’Ajuntament”. Amb tot, l’alcalde ha remarcat que “no hi ha cap transport públic al món que siga rendible”.

L’alcalde també ha destacat que l’edat mitjana dels autobusos de l’EMT és “absolutament intolerable” i que “en la passada legislatura només es van comprar dos autobusos”.

Noves partides per a la cultura, el patrimoni i el medi ambient

La recuperada Mostra de València comptarà en 2019 amb una nova partida, que serà de 410.000 euros. També tindrà una partida nova el Centre d’Alimentació Sostenible (300.000 euros), un centre aprovat dijous passat.

Altres despeses a destacar en els nous pressupostos són la gestió i inversió EDUSI, les festes, els parcs i jardins –com el de la Torre i el de la desembocadura–, el benestar animal –amb la creació de nous centres–, la Fundació Observatori del Canvi Climàtic –actualment València Clima i Energia–, les ajudes al comerç de proximitat, les polítiques d’Igualtat –amb un 7% més de pressupost–, la reforma dels parcs de bombers del Centre Històric i de l’Oest i la inversió en la muralla islàmica. També hi ha el soterrament dels contenidors, la recollida selectiva de matèria orgànica –que a partir del 5 de novembre s’anirà implantant al 51% de la ciutat–, la reforma de cementeris, nous carrils bici o la millora del clavegueram. Algunes d’aquestes inversions vénen marcades pels pressupostos participatius, 8 milions d’euros que la ciutadania valenciana ja ha decidit a què destinar.

El corredor verd del Túria i l’Albufera, per al futur

Preguntats sobre el corredor verd que ha de connectar el Parc Natural del Túria, inclosos el Parc de Capçalera i l’antic llit, amb el Parc Natural de l’Albufera, Ribó ha remarcat que és una cosa “de futur”. “Primer s’ha de modificar el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del Túria i, fins que no tinguem això, no podem parlar de partides”, ha afirmat. A més, ha afegit que cal parlar també amb Manises, Xirivella i Mislata, perquè “això no és un treball només de l’Ajuntament de València”. Un altre agent implicat és la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, propietària d’aquestos terrenys, ja que el consistori vol “respectar en tot moment la funció d’eixe nou llit, que és previndre les avingudes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa