Diari La Veu del País Valencià
Els trastorns mentals greus afecten 50.000 persones de manera directa i 200.000 de manera indirecta

‘Bojos, boges’ és la campanya amb què la Generalitat pretén eradicar l’estigmatització de les persones amb trastorns mentals greus. “Hem de deixar d’estigmatitzar per una qüestió que ens pot afectar a tots”, ha dit la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives en la presentació de la campanya aquest dimarts al migdia. Mónica Oltra ha destacat que, al País Valencià, 50.000 persones ho pateixen de manera directa, mentre que 200.000 n’estan afectades de manera indirecta –seria el cas de la família i altres persones de l’entorn de la persona amb una malaltia mental–. I no només això: “en aquesta societat de bojos, una de cada quatre persones patirà una exclusió social severa per tindre un problema de salut mental”. És a dir, una de cada quatre persones serà etiquetada com a ‘boja’. Aquesta és la previsió de l’Organització Mundial de la Salut per a 2050 i, també, el missatge principal que transmet el vídeo de la campanya.

Oltra ha descrit la peça audiovisual com a “impactant” i “asfixiant”. En ella, “protagonistes reals, no actors”, enumeren els prejudicis a què han de fer front: “Diuen que exagere, que sóc un malfaener, un fluix, que estic boja…”. Tot això, amb una bossa al cap, una metàfora de com l’estigma fa invisibles i fins i tot ofega les persones amb trastorns mentals greus. “Durant molt de temps no s’ha prestat l’atenció necessària a les persones amb trastorns mentals greus i fins i tot han sigut amagades, ocultades”, ha subratllat Oltra. “Això fa que aquestes persones tinguen dificultat per a les relacions socials, per a trobar una feina i per a dur-se bé amb elles mateixes, per culpa de l’espill que nosaltres els posem; és l’autoestigma”. A més, la vicepresidenta ha destacat que “fins ara era inexistent la xarxa de suport”.

En paraules de la també consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, “volem evitar que un problema de salut es convertisca directament en un problema d’exclusió social”. Amb aquesta nova campanya, la Generalitat busca fer visibles aquestes persones, fer-les “ciutadanes de ple dret”, però també remarcar que “les malalties mentals estan molt presents, les tenim ben a prop”. ‘Bojos, boges’ es difondrà pels mitjans de comunicació –tant el vídeo com falques radiofòniques– i, també, en les xarxes socials.

Interpel·lar la societat

La campanya s’emmarca dins del pacte autonòmic per a la salut mental, un acord impulsat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, i signat per part dels representants de catorze entitats d’aquest àmbit, així com universitats, agents econòmics i socials i agents de l’administració local. Rosa Bayarri, presidenta de la Federació Salut Mental CV, s’ha mostrat “molt contenta i satisfeta perquè es vaja plasmant en fets aquest pacte”. “La salut mental ens afecta a tothom i això és el que diu la campanya”, ha conclòs.

La vicepresidenta ha afegit que la campanya “és un reflex d’allò que estem posant en marxa, de la creació i reordenació dels recursos”, tot amb la finalitat de “retornar l’autonomia i el projecte vital” de les persones amb trastorns mentals greus. A més, Oltra ha remarcat que cal interpel·lar la societat, “perquè això no és cosa només dels professionals”.

Convivència i vida independent

Oltra ha assenyalat que “el Govern del Botànic té un compromís polític per a atendre de manera digna els col·lectius més vulnerables”. La vicepresidenta ha afegit que la campanya que s’ha presentat aquest dimarts suposa “complir amb el Pacte Autonòmic Valencià per a l’Atenció Integral de la Salut Mental 2018-2028” i que la seua conselleria “treballa conjuntament amb Federació Salut Mental CV i amb la Conselleria de Sanitat per a definir una xarxa estable de suport i inclusió social de les persones amb trastorn mental greu, complementària de la xarxa sanitària i estretament coordinada amb ella”. Per a Oltra, s’ha experimentat un canvi de model “en què Sanitat Universal i Serveis Socials caminen de la mà, i ja no són compartiments estancs”.

La titular d’Igualtat i Polítiques inclusives ha aprofitat la roda de premsa per a fer balanç d’aquestos anys de legislatura i ha celebrat que s’han obert 16 centres d’atenció nous i se n’han ampliat 8, fet que suposa 296 places noves. A més, ha destacat que el 68% són vivendes tutelades i que el 78% dels 77 programes que hi ha actius són en l’àmbit de la convivència i el foment de la vida independent.

Comparteix

Icona de pantalla completa