Diari La Veu del País Valencià
Experts en micologia alerten de la proliferació de bolets mortals al Pinar del Grau de Castelló

L’Associació Micològica de Castelló (ASMICAS) ha alertat sobre la proliferació de bolets mortals al Pinar del Grau de Castelló. L’associació ha fet aquest avís amb la finalitat que no siguen consumits per la ciutadania.

Segons ha explicat el president de l’associació, Cándido Sos, es tracta de l’espècie Lepiota brunneoincarnata. La presència d’aquest bolet és “habitual” al Pinar, “però no en quantitats abundants”. No obstant això, enguany s’han detectat grups de 6, 7, 10 i fins a 12 exemplars.

L’ASMICAS ha donat avís a l’Ajuntament de Castelló, que ha col·locat ja cartells a totes les entrades del recinte per a advertir de la presència d’aquesta espècie mortal al Pinar. També informa que no es poden recol·lectar bolets –ni comestibles ni no comestibles– en aquest lloc, “ja que es tracta d’una zona urbana”, segons ha aclarit Sos.

El president de l’associació ha subratllat que Lepiota brunneoincarnata té un període de latència de huit hores fins que comencen a notar-se els primers símptomes, que poden ser dolor de panxa o diarrea, mentre que després de 48 hores els danys poden ser “irreversibles” al fetge i el renyó i “es pot produir fins i tot la mort”.

Sos ha apuntat que Castelló ha registrat diversos casos d’intoxicació pel consum d’aquesta espècie. De fet, en 1998 va morir un home i la seua filla va resultar intoxicada.

Comparteix

Icona de pantalla completa