Diari La Veu del País Valencià
El 93% dels empresaris familiars preveu mantindre o incrementar la plantilla en 2019

El 93% dels empresaris familiars preveu mantindre en 2019 els nivells d’ocupació actuals o incrementar la plantilla, mentre que un 64% espera augmentar la xifra de vendes l’any vinent, i el 80% té entre els seus plans augmentar la seua inversió a l’estat espanyol. Així ho revela l’enquesta interactiva realitzada als prop de 700 empresaris familiars que participen en el XXI Congrés Nacional de l’Empresa Familiar, que se celebra aquest dilluns i dimarts en el Palau de Congressos de València i que ha sigut inaugurat pel rei Felip VI.

Segons les dades d’aquest sondeig, realitzat durant el transcurs del Congrés, per als empresaris és prioritària la consecució d’un pacte per l’educació i la formació, seguit d’un pacte per a la simplificació fiscal i administrativa, d’un pacte de model territorial i d’un pacte de les pensions.

Així mateix, creuen que els principals riscos que podrien llastrar l’economia espanyola en els pròxims anys són, en primer lloc, l’endeutament públic i la política fiscal; en segon, la falta de reformes estructurals; en tercer, els reptes digitals, i en quart, l’entorn econòmic internacional. Els empresaris atorguen 5,48 punts sobre 9 a la situació econòmica actual, una puntuació lleugerament inferior a la donada l’any passat (6,22).

Durant la seua conferència, el president de Mercadona, Juan Roig, ha assegurat aquest dilluns que l’economia està “igual” enguany que el passat però creu que la percepció s’ha deixat portar pe l'”embolic polític-autonòmic” de Catalunya que fa estar “més acollonat”.

Segons l’enquesta, el 57% creu que hi haurà un moderat augment de l’activitat econòmica amb una limitada creació d’ocupació (enfront del 82% que ho pensava l’any passat) i el 41% preveu un creixement fràgil sense creació neta d’ocupació (enfront de l’11% que ho creia l’any passat), i només un 2% creu que l’augment de l’activitat econòmica serà ràpid amb una intensa creació d’ocupació.

El 64% dels enquestats preveu augmentar les vendes en 2019, enfront del 28% que creu que seran similars a les de l’any anterior, i un 8% que considera que les seues vendes es reduiran. Així mateix, el 67% afirma que de complir-se les previsions, els beneficis obtinguts es reinvertiran en l’empresa, el 13% ho dedicarà a la disminució del deute; el 12% a la prospecció de nous mercats, i el 8% farà un repartiment de beneficis entre els seus socis o accionistes.

El 47% dels empresaris espera mantindre els nivells d’ocupació actuals (enfront del 38% de 2017), el 46% preveu incrementar la plantilla (enfront del 52% de l’any passat) i un 7% creu que la reduirà (enfront del 10% de 2017). Un 80% té previst augmentar la seua inversió a l’estat espanyol, enfront del 20% que no preveu fer-ho.

Comparteix

Icona de pantalla completa