Diari La Veu del País Valencià
L’empresa pública Aerocas assumeix la gestió directa de l’Aeroport de Castelló

El ple del Consell ha autoritzat a la mercantil Aeroport de Castelló (Aerocas) la resolució, per acord mutu, del contracte subscrit amb la societat Edeis per a l’explotació i manteniment de l’aeroport de Castelló, segons ha informat la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra.

En la roda de premsa posterior al ple d’aquest divendres, Oltra ha dit que Edeis té resultats econòmics negatius a causa de la modificació de les circumstàncies de les rutes que parteixen d’aquest aeroport i les condicions de les companyies que les operen, la qual cosa fa “impossible” que preste més els seus serveis.

Per a evitar una disminució de les companyies aèries presents en aquestes instal·lacions situades entre Benlloc i Vilanova d’Alcolea, Aerocas assumirà el control de la gestió amb l’objectiu també de donar el “màxim servei” als ciutadans, ha assenyalat Oltra.

La proposta de resolució del contracte comporta que es dóna per finalitzat el mateix i s’estableix un període transitori fins al 31 d’octubre de 2019 perquè Aerocas assumisca la gestió directa de l’aeroport. Durant el període transitori, Edeis continuarà sent la responsable de tots els aspectes del contracte i Aerocas obtindrà l’acreditació com a gestor aeroportuari, de manera que la infraestructura no deixarà de donar servei. A més, en el període transitori, es crearà una comissió de seguiment paritària, que prendrà les decisions més rellevants i facilitarà la transició d’un model de gestió a un altre, segons fonts de la Generalitat.

Aerocas es compromet a abonar a la gestora, a més del pagament per disponibilitat, un cànon per cada hora que l’aeroport estiga operatiu, una vegada superades les hores que determina el contracte.

El nombre d’hores d’obertura de l’aeroport es fixarà per a atendre les necessitats de les aerolínies, però s’estableix un màxim d’hores anuals per a 2018 i 2019. Els treballadors de la plantilla d’Edeis passaran a integrar-se en Aerocas i aquesta societat, per la seua banda, se subrogarà en els contractes que Edeis tinga en vigor amb tercers.

Aeroport de Castelló, SL va signar el 27 de maig de 2014 un contracte d’explotació i manteniment de l’aeroport de Castelló amb SNC-Lavalin Aeroport Castelló, SAU (actualment Edeis) pel qual aquesta empresa el gestionaria a canvi d’un pagament per disponibilitat. El contracte tenia una durada prevista de vint anys però cada quatre s’havia de revisar l’evolució de les previsions del model econòmic financer i les tendències d’evolució dels quatre anys següents. Si analitzades les previsions i tendències s’arribava a la conclusió que s’havia produït una desviació a la baixa en el nombre de passatgers, com a mínim, d’un 25% respecte a les previsions del model econòmic financer, Edeis podia demanar l’aplicació de mecanismes de reequilibri econòmic.

Noves connexions

L’Aeroport de Castelló ha anunciat dues noves connexions amb els aeroports de Colònia (Alemanya) i Bucarest (Romania), que “previsiblement entraran en vigor l’1 d’abril de 2019 després de la signatura del contracte”.

Segons ha explicat Joan Serafí Bernat, les noves companyies a operar en l’Aeroport de Castelló seran Wizz Air i Eurowings. “Wizz Air posarà una ruta anual amb una freqüència de dos vols a la setmana entre Castelló i Bucarest durant tot l’any”, segons ha anunciat Bernat, una connexió que té una previsió d’uns “32.000 passatgers” i que s’uneix a la que realitza en l’actualitat amb la capital romanesa la companyia Blue Air.

Pel que fa a la segona connexió, Joan Serafí Bernat ha anunciat que “l’empresa és Eurowings, amb dos vols a la setmana en la temporada d’estiu a Colònia, una zona extraordinàriament interessant per a nosaltres des de la perspectiva turística, la zona més industrialitzada i potent d’Alemanya”.

Per la seua banda, Ximo Puig s’ha referit a les dues noves companyies que operaran en l’aeroport i, al seu judici, açò significa “un interés clar en l’aeroport per part d’operadors que veuen que Castelló pot ser una terra d’oportunitats”.

Comparteix

Icona de pantalla completa