Diari La Veu del País Valencià
Aquesta matinada canvia l’hora

La matinada que va de dissabte a diumenge, 28 d’octubre, finalitza l’horari d’estiu. La finalització es materialitza amb el retard dels rellotges una hora, de manera que a les 03.00 hores tornaran a marcar les 02.00 hores. D’aquesta manera es dóna obligat compliment a la directiva europea 2000/84/CE que afecta, sense excepció, tots els estats membres de la Unió Europea.

La polèmica entorn del canvi d’hora ha portat la Comissió Europea a llançar a nivell europeu una consulta pública que va romandre oberta des del 4 de juliol fins al 16 d’agost que permetia als ciutadans emetre el seu vot a favor o en contra del canvi horari que es produeix cada any els mesos de març i octubre i opinar sobre les seues preferències de mantindre l’horari d’hivern o el d’estiu. En els resultats, no vinculants, més del 80% dels ciutadans espanyols que van participar van valorar el canvi d’hora com una experiència negativa i s’adherien a l’opinió majoritària manifestada pels seus veïns europeus de mantindre l’horari d’estiu.

El passat 12 de setembre, la Comissió Europea va publicar una proposta de Directiva amb el propòsit d’eliminar les disposicions relatives al canvi horari d’estiu en tot Europa argumentant la necessitat de mantindre un únic horari que harmonitze l’activitat en tota la Unió i preservant el dret dels Estats membres a decidir sobre si apliquen l’horari d’estiu o d’hivern. Aquesta proposta marca com a data per a realitzar l’últim canvi a horari d’estiu i mantindre’l en el temps l’1 abril de 2019 o bé el 27 d’octubre del mateix any, si els estats membres decideixen quedar-se en horari d’hivern. No obstant açò, per a mantindre l’horari d’hivern s’exigirà, a més, una notificació abans del 27 d’abril de 2019.

Comité d’experts

A l’estat espanyol s’ha creat un comité d’experts, liderat per la Secretaria d’Estat d’Igualtat, del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat, en el qual estan representats diferents ministeris i col·lectius socials per a analitzar els factors a favor i en contra del canvi horari i l’impacte que tindria la decisió d’adoptar de forma permanent l’horari d’hivern o d’estiu.

Els resultats d’aquesta anàlisi seran tinguts en compte pel govern espanyol per a prendre la decisió sobre el fus horari que Espanya haurà d’adoptar de forma permanent l’any 2019, per al qual es tractarà de cercar el consens de tots els grups parlamentaris.

Comparteix

Icona de pantalla completa