Diari La Veu del País Valencià
Els cossos policials valencians són els primers de l’Estat que eliminen el veto a les persones amb VIH

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha afirmat que “la lluita contra la sida segueix sent una lluita en favor de la salut però també en favor de la inclusió, del respecte a la dignitat de totes les persones, contra l’estigmatització i en favor dels drets de les persones amb VIH, uns drets que encara hui hem de conquerir, com ara el dret al treball”.

La consellera, que aquesta vesprada ha assistit a la gala de lliurament dels VIII Premis Calcsicova organitzats per la Coordinadora d’Associacions de Lluita Contra la Sida de la Comunitat Valenciana, ha recordat que el País Valencià s’ha convertit aquest octubre en la primera autonomia a eliminar les restriccions d’accés als Cossos i Forces de Seguretat, “una nova conquesta en favor de la inclusió”.

Així, el 10 d’octubre el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) va publicar el Decret 180/2018 (annex 1, apartat f, ‘Reconeixement mèdic’) pel qual s’actualitza el quadre d’exclusions mèdiques i es possibilita a les persones amb VIH l’exercici d’aquesta tasca professional, sempre que gaudisquen de les adequades condicions físiques i no presenten símptomes objectius que les incapaciten per a la feina. D’aquesta manera, s’ha modificat per primera vegada en l’ordenament jurídic espanyol el decret que restringeix l’accés a les persones amb VIH a la policia local.

“La societat valenciana és una societat més conscienciada amb les malalties de transmissió sexual, millor formada en hàbits per a la seua prevenció i, per descomptat, més lliure i alhora més responsable”, ha afirmat Barceló després de recordar que cada any es contagien de VIH més de 300 persones. “És necessari insistir en això. El pitjor risc és oblidar-nos d’aquesta lluita i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública treballa amb tots els mitjans i tots els recursos necessaris per a continuar endavant”.

Premis en la categoria sanitària

Els professionals guardonats aquest dijous en les diferents categories han sigut triats per les entitats que integren la coordinadora com a mostra d’agraïment al compromís dels premiats i de les institucions a les quals representen en la defensa dels drets i de la vida de les persones afectades pel VIH.

Els doctors Juan Flores i M. José Galindo, responsables de la unitats de malalties infeccioses dels hospitals Arnau de Vilanova-Llíria i Clínic de València, respectivament, han rebut el Premi CALCSICOVA 2018 en la categoria sanitària per la seua trajectòria i el seu tracte humà en l’atenció a les persones amb VIH.

En la categoria de Bones Pràctiques ha sigut premiat el Col·legi Oficial de Farmacèutics de València; en la categoria de Comunicació, Artegalia Radie; en la categoria de Visibilitat, Emilio de Benito, redactor d’El País; en la categoria de Reivindicació, Carla Delgado, diputada i portaveu adjunta de la Comissió de Cultura i Turisme i responsable de famílies menors i temes LGTBI, i en la categoria Activisme, Begoña Bautista.

Comparteix

Icona de pantalla completa