Diari La Veu del País Valencià
La recuperació de la construcció deixa les dones fora de l’augment de l’ocupació

L’atur al País Valencià ha descendit en 8.500 persones el tercer trimestre de 2018, la qual cosa suposa una disminució de la desocupació del 2,23%. D’aquesta manera, la taxa d’atur s’ha situat en el 15,29% fins a setembre, amb un total de 371.900 persones que busquen feina. Així s’extrau de les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA), publicada dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Segons la mateixa enquesta, en el període comprés entre juliol i setembre, al País Valencià hi havia 8.100 treballadors més que en els tres mesos anteriors. Treballadors, però no treballadores. De fet, l’EPA mostra que en el tercer trimestre de l’any hi havia 800 dones menys treballant que en el trimestre anterior.

D’aquesta manera l’ocupació en els homes ha augmentat en 8.800 treballadors, ja que ha passat d’1.131.800 treballadors a 1.140.600. En canvi, en el cas de les dones, l’ocupació s’ha reduït de 919.700 treballadores en el segon trimestre de 2018 a 918.000 en el tercer.

La construcció lidera el creixement de l’ocupació

Les dades de l’EPA mostren que el sector que lidera la creació d’ocupació al País Valencià és la construcció. Aquest sector és un dels tradicionalment més masculinitzats i, de fet, en el tercer trimestre de 2018 han trobat feina a la construcció 8.900 homes enfront de 700 dones.

El sector serveis és el segon en què més ha augmentat l’ocupació, lògic tenint en compte que el tercer trimestre de l’any és el que inclou els mesos d’estiu. En total, al sector serveis els darrers tres mesos treballaven 5.300 persones més que en el segon trimestre de l’any. No obstant això, per sexes, han sigut 8.600 homes els que han trobat feina, mentre que s’han acomiadat 3.500 dones.

L’Agricultura ha sigut l’únic sector en què s’han ocupat més dones que homes al tercer trimestre de 2018. Aquest sector, però, en termes generals ha reduït el nombre d’ocupats, com també ho ha fet la indústria tant en el cas dels homes com en el de les dones.

Augmenta l’ocupació dels majors de 45 anys

Una de les dades més positives que deixa aquesta EPA és l’augment de l’ocupació en els sectors de població que tenen de 45 a 54 anys i més de 55 anys. Segons les dades de l’INE, 12.200 persones amb edats compreses entre els 45 i els 54 anys han trobat feina. En el cas de les persones majors de 55, l’augment ha sigut de 8.900.

En la divisió per edats també hi ha diferències de gènere. Així, en franja d’entre 45 i 54 anys, 11.000 homes han trobat feina mentre que pel que fa a dones han sigut només 1.200. En els majors de 55 anys, la tendència s’inverteix i mentre 5.000 dones han trobat feina, la xifra dels homes s’ha quedat en 3.900.

“Una important bretxa de gènere”

Tot i que en termes generals les dades d’ocupació d’aquest trimestre són positives, no es pot parlar que la recuperació de l’ocupació arribe a tota la societat. El primer a adonar-se d’això aquest dijous va ser el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, que en un comunicat va celebrar el descens de l’atur però va reconéixer que les dades “continuen corroborant l’existència d’una important bretxa de gènere en el mercat laboral valencià, ja que la reducció de l’atur s’ha produït íntegrament entre els homes”.

Per aquest motiu, Enric Nomdedéu va explicar que des de Labora –el modernitzat servei d’ocupació de la Generalitat– s’està “impulsant un ambiciós procés de modernització del Servei Valencià d’Ocupació i continuarem promovent polítiques per a donar suport als grups de població amb més dificultats”.

En la mateixa línia es van pronunciar des de la UGT, que va assegurar que “l’increment de l’ocupació temporal i les reduccions de l’atur no afecten ni les dones ni les persones joves”. És més, ha afegit que per a aquest col·lectiu “s’ha disparat la taxa de temporalitat engrandint cada vegada més la bretxa respecte als homes”. Encara així, van celebrar que “es redueix l’atur de llarga durada i es registra un descens en el nombre de llars amb tots els membres parats”.

Per la seua banda, CCOO considera “insignificant” el descens de l’atur i alerta sobre “la precarietat de l’ocupació i la pobresa laboral”. En un comunicat, la secretària d’Ocupació i Formació, Ana García Alcolea, va denunciar el model “desigual i injust” d’eixida de la recessió amb “ocupació temporal, baixos salaris i deterioració de la protecció social”. “No podem conformar-nos amb aquesta lleu millora, sinó que hem de treballar per un canvi de model que no es base únicament en l’estacionalitat de l’activitat productiva sinó que genere ocupació de qualitat, estable i amb drets, potenciant els sectors productius de major valor afegit i la formació”, va sentenciar.

Alentiment de l’economia

La Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) va valorar les dades de l’EPA i en un comunicat va celebrar que el número d’ocupats al País Valencià continua creixent tant en termes trimestrals com en termes interanuals. De les dades de l’EPA, la patronal va destacar que l’ocupació a temps complet augmenta més que l’ocupació a temps parcial i que continuen avançant els contractes indefinits.

No obstant això, van posar de manifest que “les dades d’atur i d’ocupació confirmen l’alentiment que ja hem observat en l’economia”. “L’avanç de l’ocupació total en la Comunitat Valenciana pràcticament s’ha estancat durant aquest tercer trimestre”, van assenyalar des de la patronal.

Comparteix

Icona de pantalla completa