Diari La Veu del País Valencià
L’Agència Tributària intervé en 15 comerços de fruites i hortalisses valencians per frau fiscal

L’Agència Tributària ha llançat aquest dijous una macrooperació a escala estatal de lluita contra el frau fiscal en el sector dels mercats majoristes de fruites i hortalisses. Així, ha realitzat entrades en 75 locals, 15 d’ells valencians, situats en mercats centrals de 13 autonomies.

Segons ha informat l’Agència en un comunicat, en el marc de la denominada operació Carpo s’han iniciat inspeccions a 80 contribuents vinculats als locals inspeccionats, dels quals 62 eren societats i 18 persones físiques sòcies i administradores de les societats investigades.

L’Agència tenia indicis que aquestes empreses ocultaven part de les seues vendes mitjançant la utilització de programes informàtics que manipulaven les vendes reals, suprimint o modificant l’import d’una transacció. Les investigacions prèvies van aflorar que aquestes societats rebien cobraments en efectiu, més difícils de vigilar, molt per sobre de la mitjana del sector majorista de fruites, de manera que de vegades superava el 80% de les vendes.

A més, els marges d’explotació d’aquestes societats eren “significativament inferiors” als d’altres empreses del sector, de vegades amb resultats negatius durant diversos exercicis. A això s’afegeix que la capacitat econòmica d’alguns administradors eren “incompatibles” amb les rendes declarades, cosa que va influir a l’hora de seleccionar els objectius a comprovar.

El dispositiu, en què han participat més de 430 funcionaris de l’Agència amb suport policial, ha afectat 15 locals valencians, 14 a Madrid, 11 a Galícia, 11 a Andalusia, 6 a les Canàries, 5 a Aragó, 3 a Múrcia, 3 a Castella i Lleó, 2 a Astúries, 2 a Extremadura, 1 a les Illes Balears, 1 a Cantàbria i 1 a la Rioja, als quals s’uneixen accions al País Basc i Navarra coordinades per les Hisendes Forals.

Les entrades s’han iniciat a primera hora del matí d’aquest dijous amb la personació de la Inspecció Tributària i les seues Unitats d’Auditoria Informàtica, amb la finalitat d’accedir directament a la documentació i informació comptable, així com als sistemes informàtics.

L’operació Carpo –coordinada pel Departament d’Inspecció Financera i Tributària amb la participació de 299 funcionaris d’inspecció i el suport de policies i 133 funcionaris de Vigilància Duanera– té un precedent en l’operació White, desenvolupada en febrer de 2016 en locals de venda de peix a Mercabarna, a Barcelona. L’Agència ha recordat que els programes d’ocultació de vendes, per a la detecció de les quals està tenint gran importància la col·laboració ciutadana, seran prohibits quan entre en vigor el nou paquet de mesures antifrau aprovat pel govern espanyol.

Comparteix

Icona de pantalla completa