Diari La Veu del País Valencià
Rato, a l’entrada de la presó: Demane disculpes a la societat

L’exministre i expresident de Bankia, Rodrigo Rato, ha ingressat aquest migdia a la presó de Soto del Real per a complir la condemna de 4 anys i 6 mesos pel cas de les ‘targetes black’. Rato tenia com a data límit aquest dijous per a ingressar voluntàriament a la presó. A l’entrada del centre penitenciari ha fet una declaració breu on ha afirmat que accepta les seues “obligacions” amb la societat i ha demanat disculpes: “Assumisc els errors que haja pogut cometre; demane perdó a la societat i a aquelles persones que s’hagen pogut sentir decebudes o afectades”.

També ha agraït en nom d’ell i de la seua família les mostres de suport que ha rebut en els dies previs a l’ingrés a la presó. La defensa de Rato prepara un recurs d’empara al Tribunal Constitucional per a intentar que se suspenga la pena.

Els intents de Rodrigo Rato per a evitar l’entrada a la presó no han tingut efecte. Dilluns a la vesprada presentava un escrit i demanava a l’Audiència Nacional (el tribunal que el va condemnar) que deixara en suspens la seua pena perquè vol recórrer al TC i demanar empara per vulneració de drets fonamentals.

Després d’escoltar la Fiscalia Anticorrupció, l’Audiència Nacional va rebutjar la petició de Rato i va confirmar que havia d’entrar a la presó. Com a molt, donava de termini perquè es presentara de manera voluntària aquest dijous a última hora del dia. Rato no ha esgotat el termini i s’ha presentat a Soto del Real poc després de la una de la vesprada.

A més, a la providència de l’Audiència Nacional de dimecres passat, els magistrats van apuntar que la suspensió de l’execució de la pena està regida en l’article 56.2 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional i, per tant, hauria de ser aquest tribunal qui l’acordara. De moment, encara no ha presentat l’escrit al TC.

Una pena confirmada pel Suprem

El 3 d’octubre passat, la Sala Segona del Tribunal Suprem va confirmar la condemna a 4 anys i 6 mesos de presó a l’exministre i expresident de Bankia, Rodrigo Rato, per un delicte continuat d’apropiació indeguda en el cas de les ‘targetes black’. La resolució feia seues pràcticament totes les línies mestres de la sentència de l’Audiència Nacional. En el text, la Sala Segona del Suprem afirma que Rato “va mantindre i ampliar un sistema pervertit des del seu origen” que va arribar a apropiar-se de 12 milions d’euros. A banda de Rato, hi ha 63 condemnats en aquesta trama corrupta amb penes que oscil·len entre els 4 mesos i els 4 anys i 6 mesos de Rato.

L’exministre és el condemnat amb penes més altes després de la mort l’expresident de Caja Madrid, Miguel Blesa, el juliol passat. La responsabilitat penal de Blesa s’ha extingit. L’Audiència Nacional l’havia condemnat a 6 anys de presó.

Comparteix

Icona de pantalla completa