Diari La Veu del País Valencià
Les Corts bategen Llíria com la Ciutat de la Música

Les Corts Valencianes han reconegut Llíria amb el títol de Ciutat Valenciana de la Música per la seua “labor històrica i altruista de difusió de la cultura musical o promoció de l’educació musical en totes les seues facetes”. El Parlament ha aprovat aquest dijous per unanimitat una declaració institucional que reconeix la localitat del Camp del Túria com la ciutat valenciana de la música per excel·lència. En el text es fa referència al fet que les dues bandes de la localitat –la Primitiva i la Unió Musical de Llíria– són les que més premis i distincions han rebut de tot l’Estat.

Segons s’assenyala en la declaració –firmada pels cinc grups parlamentaris–, les bandes de Llíria “es van convertir en les primeres bandes de l’estat espanyol que van començar a viatjar per Europa i van ser les impulsores del moviment associatiu bandístic valencià, ja que van ajudar a fundar en 1967 la Federació Regional Valenciana de Societats Musicals, que es va constituir legalment en 1968”.

A més el manifest indica que, “durant la dècada dels setanta del segle XX, quan l’activitat de música clàssica a la ciutat de València era quasi nul·la, Llíria i els seus teatres es van convertir en el bressol on van actuar les millors orquestres simfòniques internacionals, els millors directors i solistes de prestigi que en aquella época visitaven Espanya, fet que es va prolongar fins l’any 1987 amb la construcció de l’actual Palau de la Música”.

Enguany, l’Ajuntament de la localitat del Camp del Túria, davant l’efemèride de commemoració de 200 anys de música bandística, ha acordat impulsar la candidatura de Llíria com a Ciutat Creativa de la UNESCO en la modalitat de Música, sobretot en la part docent, pedagògica i d’interpretació.

Comparteix

Icona de pantalla completa