Diari La Veu del País Valencià
Baldoví torna a ser el líder millor valorat segons el CIS

El Baròmetre del CIS del mes d’octubre situa el portaveu al Congrés de Compromís, Joan Baldoví, com el polític millor valorat per sobre dels membres del govern espanyol i de la resta de portaveus parlamentaris. D’aquesta manera, el portaveu de la coalició valenciana lidera els baròmetres d’abril (amb 4,14 punts), juliol (amb 4,05) i octubre de 2018.

En aquesta ocasió, el polític de Sueca obté una nota mitjana de 4,75, per davant d’Aitor Esteban (4,29), Pedro Sánchez (4,16), Ana María Oramas (4,15) i Alberto Garzón (4,08). Per sota dels 4 punts es troben, per exemple, Albert Rivera (3,81), Pablo Iglesias (3,29), Pablo Casado (3,25) i Joan Tardà (3,12).

Mentre que només un 1,7% de les persones enquestades afirma que no coneix Sánchez (el líder més conegut), en el cas de Baldoví la xifra ascendeix al 80% dels preguntats, uns percentatges similars als de Carlos Campuzano, a qui el 82,6% dels enquestats admet que no coneix, o Aitor Esteban, amb un 82,5%. Pel que fa als polítics més coneguts, per darrere de Sánchez s’hi troben Iglesias (desconegut per a un 2,5%) i Rivera (amb un 4,9%). A més, el 10,2% de les persones enquestades afirma que no coneix Casado.

Compromís, fora del baròmetre de setembre

Compromís, el PDeCAT, el PNB, Coalició Canària i EH Bildu van carregar contra el president del CIS, José Félix Tezanos, per haver exclòs els portaveus dels partits minoritaris del rànquing de valoració de líders en el baròmetre de setembre i per altres canvis introduïts en les enquestes mensuals de l’institut demoscòpic.

Des del CIS van justificar aquest canvi en la mida de la mostra en algunes demarcacions o autonomies recordant que quan es fan poques entrevistes el percentatge d’error es dispara. A açò van afegir el baix coneixement entre la població de bona part d’aquestos representants polítics, la qual cosa pot distorsionar la taula. No obstant això, van assegurar que la seua intenció era ampliar la relació de líders sempre que compten amb una mostra representativa.

Aquestes explicacions no van satisfer Baldoví, que ja ha sigut el líder més valorat de tots pels que preguntava el CIS en diverses ocasions. A més, en el baròmetre de juliol va quedar una dècima per sobre de Pedro Sánchez. Per això, el portaveu de Compromís creia que la seua ‘desaparició’ de l’últim sondeig tenia com a objectiu que el president del govern espanyol figurara en la primera plaça. A parer seu, no tenia sentit que se seguira preguntant pel líder d’IU, Alberto Garzón, que no lidera cap grup parlamentari i que s’invisibilitzaren els representants de la resta de socis electorals de Podemos.

Comparteix

Icona de pantalla completa