Diari La Veu del País Valencià
El 63% dels llocs web dels municipis amb més població està per sota del 50% en transparència

El 63% dels municipis valencians de més de 10.000 habitants estan per sota del 50% de compliment dels indicadors que avaluen la transparència dels seus llocs web. Únicament la ciutat de València arriba al ‘nivell d’excel·lència’ en transparència, amb un 84% de compliment dels indicadors.

Així es desprén de l’últim Observatori sobre Transparència, Governança i RSC de les administracions públiques de la Universitat CEU Cardenal Herrera (CEU UCH), que dirigeixen els professors Hugo Aznar, del Departament de Ciències Polítiques, Ètica i Sociologia, i Pilar Paricio, del Departament de Comunicació Audiovisual i publicitat.

Segons l’estudi de la universitat, “la mida dels municipis influeix en el compliment dels indicadors de transparència registrant un menor nivell de compliment dels municipis menuts”. No obstant això, afegeix, “no s’observen diferències en funció del partit polític que governe al municipi: l’estudi demostra que aquest aspecte no influeix en el nivell de compliment dels indicadors de transparència”.

Suspens en participació ciutadana

Sobre els aspectes amb major grau de compliment, “per sobre del 90%, hi ha els relacionats amb variables legals i institucionals, però la majoria de municipis suspén en participació ciutadana”. “Més del 90% dels ajuntaments analitzats no publica la relació de llocs de treball ni les retribucions”, apunta l’anàlisi.

Les avaluacions del Mapa Infoparticipa, creat per la Universitat Autònoma de Barcelona, mesuren els nivells de compliment de la transparència i participació ciutadana d’acord amb un total de 52 indicadors. Aquest mapa, a què ara s’incorpora el País Valencià a través de l’estudi de l’Observatori de Transparència de la CEU UCH, ja inclou resultats d’autonomies com Catalunya, Madrid i Múrcia, entre d’altres.

Després de l’estudi dels municipis valencians de més de 10.000 habitants, l’Observatori de la CEU UCH continuarà l’anàlisi fins a completar la resta de municipis de menys població. La informació sobre les avaluacions realitzades es pot consultar al web del Mapa Infoparticipa, dedicat a la qualitat i transparència de la informació pública.

Comparteix

Icona de pantalla completa