Diari La Veu del País Valencià
L’Europarlament aprova una resolució que obri la porta a la prohibició de la Fundació Francisco Franco

El Parlament Europeu ha aprovat aquest dijous per àmplia majoria una resolució que obri la porta a la prohibició de la Fundació Francisco Franco. El text, consensuat entre els Verds, l’Esquerra Unitària (GUE), els socialistes (S&D), els liberals (ALDE) i també els populars europeus (EPP), insta els estats a prohibir de manera “efectiva” fundacions o associacions que “exalten” i “glorifiquen” el nazisme i el feixisme. Aprovada amb 355 vots a favor, 90 en contra i 39 abstencions, la resolució podria implicar un augment de les pressions perquè a l’estat espanyol s’exigisca la prohibició de la Fundació Francisco Franco.

A més, la cambra també ha adoptat les esmenes introduïdes pels grups d’esquerra –Verds, socialistes i GUE–, que fan referència a l’atac al centre cultural Blanquerna a Madrid durant la Diada de 2013 o al cas de les 19 persones acusades per l’acció “simbòlica i pacífica” al Pazo de Meirás, a Galícia, per la Fundació Francisco Franco, una entitat que “glorifica” la dictadura.

Desfer-se de la simbologia que exalta la dictadura

Una altra de les esmenes que s’han aprovat fa referència a la decisió del Congrés dels Diputats d’exhumar les restes de Franco i traslladar-les fora del Valle de los Caídos i assenyala que “s’ha de procedir a la retirada efectiva de tots els altres símbols o monuments que exalten l’alçament militar, la Guerra Civil i la dictadura de Franco”. Els que no puguen ser retirats han de ser objecte de la necessària contextualització i reinterpretació, de manera que puguen contribuir a la conscienciació pública i a la memòria història, agrega.

Acabar amb la connivència amb neofeixistes

Preocupats per les sospites de complicitat entre líders i partits polítics i forces policials amb neofeixistes i neonazis en alguns estats membres, el Parlament demana als països que condemnen i sancionen amb duresa els delictes d’odi i d’incitació a l’odi. Concretament, el text aprovat recull que els membres del Parlament Europeu estan “profundament preocupats” per la “impunitat” de grups neofeixistes i neonazis en alguns estats i alerten que “la sensació d’impunitat” explica “l’alarmant increment d’accions violentes de certes organitzacions d’extrema dreta”.

Per tot plegat, la resolució destaca que cal “prohibir efectivament” grups “neofeixistes i neonazis” i insta a crear també grups ‘anti-odi’ a les unitats de la Policia Nacional i perquè les forces policials “garantisquen” que el seu personal no s’involucra en cap acció “racista, xenòfoba o discriminatòria” i que, en cas que es produïsca, s’investigue i es porte els responsables davant de la Justícia.

El text, que condemna de forma genèrica el feixisme a Europa, parteix de la iniciativa de l’eurodiputada italiana Eleonora Forenza (GUE) arran de l’atac que va patir en setembre per part d’un grup de feixistes. També al·ludeix l’atac a Noruega en 2011 en què van morir 77 persones i l’assassinat de la diputada britànica Jo Cox en 2016 al Regne Unit. A banda, cita incidents provocats per grups feixistes a Polònia, Grècia, Itàlia, Alemanya, França, Letònia o als països nòrdics, a més de a l’estat espanyol.

Esquerra Unida reclama la il·legalització del GAV, Hogar Social i Lo Nuestro

Arran d’aquesta resolució aprovada al Parlament Europeu, l’eurodiputada d’Esquerra Unida, Marina Albiol, reclama a les institucions estatals i autonòmiques “que posen en marxa els processos per a poder il·legalitzar organitzacions de caràcter feixista, xenòfob i que inciten a l’odi, com ara Hogar Social i totes les seues sucursals, Lo Nuestro i, també, els grups violents blavers com el GAV”.

Albiol remarca que, tot i que s’ha posat l’accent en la Fundación Francisco Franco –”la qual, per higiene democràtica, mai no hauria d’haver existit i molt menys rebre ajudes públiques”–, existeixen nombrosos grups “que promouen l’odi actuant arreu del nostre territori”.

L’eurodiputada exposa que, “especialment al País Valencià, on des de fa dècades coneixem l’acció de grups que promouen la violència, fan crides públiques d’incitació a l’odi i fins i tot porten a la pràctica el seu discurs violent amb absoluta impunitat”. A més, recorda que “l”últim 9 d’Octubre el ministre d’Interior va haver de garantir públicament els mitjans per a evitar la violència als carrers del Cap i Casal, reconeixent l’existència de grups d’ultradreta que la provoquen i l’inciten”.

“En una democràcia madura no s’ha de permetre que aquestes associacions s’emparen en drets fonamentals que ells mateixos ataquen i han de ser il·legalitzades i aïllades de la vida pública i social”, conclou Albiol.

Comparteix

Icona de pantalla completa