Diari La Veu del País Valencià
El món polític plora la mort de la socialista Carmen Alborch

Doctora en Dret, professora, escriptora, apassionada del món de la cultura, activa feminista i pionera a trencar ‘sostres de vidre’. Així es descriu la trajectòria de l’exministra socialista Carmen Alborch, que ha mort aquest dimecres a València als 70 anys. Alborch (Castelló de Rugat, la Vall d’Albaida, 1947), a més, va irrompre en la política en 1987 de la mà del govern valencià de Joan Lerma assumint la Direcció General de Cultura i, després, la direcció de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) en els seus primers passos fins que Felipe González li va oferir saltar Madrid per a fer-se càrrec del Ministeri de Cultura entre 1993 i 1996.

El PSOE s’ha mostrat “molt trist per la mort de la companya socialista Carmen Alborch” i ha dit que “deixa una petjada inesborrable en la política i en la cultura d’aquest país”. “Abanderada del feminisme, va ser un referent en la lluita per la igualtat i pels drets de les dones”, conclou el missatge.

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha esclatat a plorar aquest dimecres en la tribuna del ple del Congrés després de conéixer-se la mort de l’exministra. Ábalos, que es trobava en la tribuna per a respondre a una interpel·lació de Joan Baldoví, ha assenyalat que ens deixa “una persona important… Ens deixa una persona important per als valencians però també per als espanyols”. “No seré jo qui faça una semblança”, ha dit i, emocionat, no ha pogut continuar. Baldoví també ha tingut un record per a Alborch en eixir a la tribuna i ha afirmat que “és un dia difícil per al debat. Hauria preferit fer-ho en un altre ple”. A més, el ple del Congrés ha aplaudit la memòria de l’exministra de Cultura socialista.

Carregant el vídeo…

Per la seua banda, el ple del Senat ha guardat un minut de silenci en record d’Alborch. El president de la cambra alta, el ‘popular’ Pío García Escudero, ha recordat part de la seua trajectòria com a regidora, directora de l’IVAM, diputada, ministra de Cultura i senadora. García Escudero ha recordat que, quan ell es va incorporar al Senat, la seua primera pregunta en el ple va ser per a Alborch, aleshores ministra de Cultura. El president de la cambra alta ha demanat compartir el dolor del grup socialista, del PSOE i del País Valencià guardant un minut de silenci.

El ministre de Cultura i Esport, José Guirao, ha recordat la figura d’Alborch assegurant que va ser una “apassionada” gestora cultural, a més d'”una dona avançada al seu temps, progressista i feminista”. Guirao ha lloat la seua tasca “magnífica” com a ministra de Cultura i també al capdavant de l’IVAM “en una etapa crucial” per a aquest museu. “Va fer d’un museu jove i incipient un dels millors museus d’Europa en el seu moment”, ha assenyalat.

Partits polítics i institucions valencianes

Els partits polítics i les institucions valencianes també han mostrat les seues condolences i han enviat mostres d’afecte cap a la família. De fet, el president de les Corts ha iniciat la sessió vespertina amb unes paraules en record de la política valenciana. A més, aquest dijous, es reprendrà la sessió plenària guardant un minut de silenci. En concret, Enric Morera ha assenyalat en un missatge en Twitter que “Et trobarem a faltar. Bon viatge a les lluitadores dels drets i les llibertats de tots, essencialment de les dones. Descansa en pau”.

Des de Compromís, el síndic de les Corts, Fran Ferri, ha recordat una declaració d’Alborch que deia: “La vida no és fàcil però l’exercici de la llibertat sempre val la pena. La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha lloat el treball de l’exministra de Cultura “per obrir camins que uns altres hem caminat després”. “En la vida no som conscients quan ens estem acomiadant. No esperava que fóra tan prompte”, ha manifestat a seu compte de Twitter. També el senador Carlos Mulet ha lamentat la “gran pèrdua” d’Alborch i la diputada Isaura Navarro ha tingut paraules per a destacar la seua “lluita infatigable”. “Et trobarem a faltar i el poble valencià no t’oblidarà mai, estimada Carmen”, ha assenyalat. El conseller d’Educació, Vicent Marzà, també ha mostrat el seu condol.

La presidenta dels ‘populars’ valencians, Isabel Bonig, ha mostrat el seu “més sentit condol a la seua família i amics” i ha manifestat que s’uneix al seu dolor. “Va ser una dona pionera, mediterrània, sàvia. El meu record d’ella serà el d’una dona que ens va obrir moltes portes a totes”, ha agregat. La síndica de Ciutadans a les Corts, Mari Carmen Sánchez, també s’ha sumat al “condol a tota la família i amics de Carmen Alborch”, de la qual ha dit que “sens dubte” va ser “tot un referent cultural, feminista i polític a la Comunitat Valenciana i a Espanya”. Per al secretari general de Podem, Antonio Estañ, “sense persones com Carmen Alborch no es podria entendre una societat cada vegada més igualitària i feminista” i ha traslladat les seues condolences a la seua família i respecte a la seua tasca”.

Així mateix, la Generalitat, en el seu compte de Twitter, ha mostrat les seues condolences a la família i ha posat en valor el treball d’Alborch perquè “gràcies a la seua lluita pel feminisme hem aconseguit un món millor”. El president Ximo Puig ha reconegut en una entrevista en À Punt Directe que “mai et fas a la idea que aquest dia ha d’arribar”. En un comunicat, Puig ha expressat les seues condolences i l'”enorme pesar” en nom de la Generalitat per la defunció d’Alborch. “Va ser una referència per al progrés, per a la modernitat, per a la cultura i per a la política, per a la bona política”, ha assegurat el president.

Des del PSPV s’ha admés que és un dia “molt trist per al socialisme” perquè “Carmen Alborch deixa un gran buit” i destaquen que va ser “un referent que va trencar tots els sostres de vidre”. “Ens deixa un gran llegat en la lluita per la Igualtat”, diu el missatge. Per la seua banda, Compromís lamenta que “ens deixa una gran lluitadora”.

Tristesa “en nom propi i en el de tota la corporació municipal”

En l’àmbit municipal, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha expressat “en nom propi i en el de tota la corporació municipal” els sentiments de “pesar” i “tristesa” per la defunció de l’exministra i exportaveu del PSPV-PSOE en aquest ajuntament. El consistori remarca que Alborch ha sigut “durant anys un referent de la vida política i social valenciana”. A més, l’administració local ha recordat que l’exministra va ser candidata a l’Alcaldia de València en les eleccions municipals de 2007 i portaveu del grup municipal socialista en l’Ajuntament durant el mandat 2007-2011.

Sandra Gómez, primera tinent d’alcalde i portaveu de l’Ajuntament de València, a més de secretària general del PSPV-PSOE de la ciutat, també ha volgut dedicar un missatge a la seua companya. Així, en Instagram la descriu com a “mestra de mestres, pionera en la lluita feminista, activista incansable, enamorada de la cultura de la nostra ciutat, companya de lluita però, sobretot, amiga”. “Carmen, no tinc paraules per a expressar la pena que sent, ens has deixat òrfenes. Et volem. Que la terra et siga lleu, amiga”, afegeix.

Reconeixement des d’altres territoris

La consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Laura Borràs, ha destacat en Twitter la “sororitat, intel·ligència i simpatia” d’Alborch i ha donat les seues condolences a la família de la difunta.

El president de la Comunitat de Madrid, Ángel Garrido, també ha traslladat aquest dimecres el seu “més sincer condol” a la família i gent propera a l’exministra. “Tot un exemple”, ha sostingut el dirigent ‘popular’.

L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, recordarà sempre Alborch “pel seu compromís amb la cultura, el feminisme i el costat més alegre de la política”.

L’adéu de Pedro Sánchez i la família socialista

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha descrit Alborch com una “feminista pionera” a més d'”una dona de principis defensora a ultrança” de la cultura espanyola. “Ens queda el seu exemple de lluita, el seu compromís per fer del món un lloc més just i d’Espanya un país millor. Fins sempre, companya”, ha escrit el president, acompanyant el seu missatge en Twitter d’una foto d’Alborch el 9 d’Octubre, quan se li va lliurar l’Alta Distinció de la Generalitat.

L’expresident del govern espanyol, Felipe González, ha assenyalat en un comunicat que Alborch deixarà un “buit difícil en la vida dels amics i de qui compartim responsabilitats amb ella”. Per a González, la seua personalitat “desbordant d’optimisme” i el seu compromís seran el seu “llegat”. Adriana Lastra i Carmen Calvo també han lamentat la pèrdua d’Alborch en les xarxes socials.

A més, els líders de les diferents federacions socialistes en els territoris també han usat les xarxes socials per a plorar la pèrdua de la seua companya. La presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, ha destacat que Alborch sempre estiguera “a l’avantguarda de tantes coses”, des del feminisme fins a la cultura passant per la política. El president extremeny, Guillermo Fernández Vara, ha titllat de “pèssima notícia” la seua defunció i ha lamentat que haja marxat “una gran lluitadora”. També han fet els seus comentaris la presidenta balear, Francina Armengol; el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

Comparteix

Icona de pantalla completa