Diari La Veu del País Valencià
Carmen Alborch: El feminisme hauria de ser declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat

L’exministra de Cultura Carmen Alborch va rebre el passat 9 d’Octubre l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana. Alborch, que va parlar en nom de tots els guardonats, va aprofitar el seu discurs per a reivindicar el paper del feminisme com una eina que “ha millorat la qualitat de vida de tots els ciutadans i ciutadanes”. “Hauria de ser declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat”, va defensar.

Carmen Alborch, que ha mort aquest dimecres als 70 anys d’edat, va expressar el “sentiment d’agraïment” pel guardó que naix a “tots del cor pel reconeixement de la labor de cadascun” i ha donat les “gràcies col·lectives” i “personals”. “El talent moltes vegades està ocult i, en ocasions com aquesta, aflora”, va afegir.

A més, va posar en valor que els reconeguts per la Generalitat han estat “lluitant contra els sostres de cristall” i són “homes i dones que han lluitat tots perquè existisca un món millor”. Alborch va assegurar que se sentia “molt orgullosa” de compartir l’Alta Distinció amb el dispositiu d’acollida del buc Aquarius, on viatjaven 620 immigrants.

Els membres del dispositiu i la resta de premiats, va ressaltar l’exministra, “comparteixen una motivació vital”: “Construir i lluitar per un món millor”, una meta per la qual treballaran “fins a l’últim sospir”. Al seu judici, hi ha “dues paraules imprescindibles en el nostre vocabulari”: la “lluita” i l'”esperança”. Alborch va subratllar també el “constatable efecte contagi” que ha tingut la lluita en la societat i va posar el focus en el feminisme, ja que cada vegada “s’escolten més veus”, especialment entre les joves.

Gràcies a aquest moviment, les dones compten amb “un espai que no han tingut mai”, va afegir, abans de recordar també els “homes còmplices en la lluita”. Així, va ressaltar que “hi haja dues rectores” en les universitats valencianes “després de més de 600 anys”, en referència a les rectores de la Universitat de València (UV), Mavi Mestre, i de la Universitat Jaume I (UJI), Eva Alcón, primeres dones en aquest càrrec i també premiades.

En aquesta línia, va concloure el discurs amb una reflexió: “El feminisme, com ha millorat la qualitat de vida de tots els ciutadans i ciutadanes, hauria de ser declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa