Diari La Veu del País Valencià
Ribó sondeja en Twitter l’opinió de la ciutadania sobre l’establiment d’una taxa turística a València

“Una taxa turística de 2 euros, que és simbòlica per a qui ens visita, aportaria uns ingressos extra de 20 milions d’euros anuals a València, que podríem revertir en vivenda social i neteja. Les grans ciutats europees ja l’apliquen. Què n’opines?”. És la pregunta que ha llançat a Twitter aquest dimecres l’alcalde de València, Joan Ribó.

Ribó, que té més de 93.500 seguidors, planteja quatre respostes: “És una opció interessant”, “Estic plenament a favor!”, “No ho tinc clar” i “No m’agrada la idea”.

No és la primera vegada que l’alcalde llança una enquesta en Twitter. Per exemple, en juliol preguntava: “Quina és la teua platja favorita, de les 8 que tenim a València?”. No obstant això, sí que es tracta de la pregunta “més política” que ha plantejat en aquesta xarxa social.

La implantació d’una taxa turística, en l’agenda del Bloc de València

Precisament aquest dilluns, el Bloc de València (partit integrat en Compromís, la coalició a què també pertany Ribó) va destacar la seua defensa “de manera decidida” de la implantació d’una taxa turística a la ciutat durant la pròxima legislatura per a “pal·liar els efectes negatius que es deriven del turisme”, amb l’objectiu de reinvertir els ingressos en habitatge social o a millorar el servei de neteja.

Així ho van posar de relleu els regidors Isabel Lozano (Igualtat i Polítiques Inclusives) i Pere Fuset (Cultura Festiva), durant el debat ‘València-Palma, coordenades del canvi’, en què també va participar l’alcalde de Mallorca, Toni Noguera (Més per Mallorca).

La trobada va posar l’accent en com afrontar el problema de l’habitatge turístic i l’increment dels preus dels lloguers a València i Palma. Sobre aquest tema, Lozano va destacar l'”aposta ferma” del partit per la implantació de la taxa en la pròxima legislatura, de manera que “la legislació done marge perquè cada ajuntament puga establir-la o no”. Després de recordar que és un gravamen que s’aplica en les principals ciutats europees, la regidora del Bloc va subratllar que es tracta d'”una taxa simbòlica per a qui ens visita però vital per a mantindre la qualitat dels serveis municipals”.

“Creiem en un model per a València en el qual el turisme s’adapte a la ciutat, i no la ciutat al turisme”, va reivindicar Fuset, i va advertir que “a València no ens podem permetre que s’expulsen les persones dels barris a causa del lloguer turístic”.

En aquest sentit, els regidors van ressaltar l’anunci realitzat per Ribó, que, a partir de l’entrada en vigor de la Llei Valenciana de Turisme, totes les sol·licituds de compatibilitat urbanística per a l’obertura de nous apartaments turístics en la ciutat han sigut rebutjades per l’Ajuntament perquè no s’ajustaven al Pla General d’Ordenació Urbanística (PGOU), que estableix que les activitats econòmiques han de desenvolupar-se en planta baixa o en altura, sempre que no hi haja habitatges residencials baix.

Comparteix

Icona de pantalla completa