Diari La Veu del País Valencià
El Festival Cinema Ciutadà Compromés, quatre anys alimentant la base social crítica

La base ciutadana i la dels professionals crítics del sector audiovisual valencià ha crescut. Sobretot, els creadors que “s’han adonat” que encara que siga amb produccions low cost paga la pena fer projectes audiovisuals amb un clar tarannà social que qüestione l’stablishment. Després de quatre edicions del Festival Cinema Ciutadà Compromés que organitza ACICOM (Associació Ciutadana i Comunicació) el certamen, que enguany s’estén del 25 d’octubre al 27 de novembre per València, Elx, Llíria, Montserrat, Carcaixent i Castelló de la Plana, es dóna per satisfet en l’afany de visibilitzar altres audiovisuals que no siguen el nord-americà. “Hem notat un augment de la conscienciació crítica”, va sentenciar aquest dimarts el president del col·lectiu, José Ignacio Pastor, durant la presentació de l’actual edició.

El Festival Cinema Ciutadà Compromés es vanta de comptar amb un bon llistat de col·laboradors i en presumeix perquè això representa que “es fa xarxa” i que “s’aprofiten sinergies” per a aportar a la societat una alternativa a les pel·lícules més comercials. En aquesta quarta edició, el certamen ocuparà 23 sales on es projectaran 47 cintes, entre llargmetratges, curts i documentals sobre la llibertat d’expressió, la memòria, el feminisme, el territori i la ciutadania. Tot i que el festival no busca programar estrenes, com va assegurar Pastor aquest dimarts durant la presentació al Teatre Rialto, s’hi podrà veure una cinta documental sobre el Baix Segura i Sol(d) out. L’estafa del Sol, de César Vea.

“No és un festival a l’ús”, va recordar Pastor, sinó que la finalitat és seguir alimentant la base crítica ciutadana amb projectes audiovisuals, la majoria amb segell valencià, que tenen compromisos socials. “No tenim catifa roja”, va advertir el president d’ACICOM, encara que sí que hi haurà premis que un jurat completament paritari haurà d’escollir el proper 27 de novembre al Teatre Micalet. “Som un festival que valora altres qüestions diferents”, com ara “potenciar el cinema que no és americà, sinó el proper, el fet ací”, perquè si no existira el festival, “algunes pel·lícules haurien “passat sense pena ni glòria”. Al remat, va sentenciar Pastor, l’oferta de la programació està integrada per cintes que “no són per a entretindre sinó per a fer pensar”.

Al llarg d’aquestos curts i intensos quatre anys, han caigut del festival algunes sales “que no van entendre el projecte”, va reconéixer Pastor, però, en canvi, “enguany hem hagut de fer una selecció” de títols, va afegir, unes pel·lícules que es podran veure als cinemes Babel i Lys però també al Centre Octubre, al Col·legi Rector Pest, a La Nau, a La Fábrica de Hielo, a Ca Revolta i a la seu de CCOO al País Valencià, entre les diferents seus que busquen “un consumidor que no siga passiu”.

47 títols en cinc setmanes

Sota el paraigua de cinc temàtiques (llibertat d’expressió, memòria, feminisme, territori i ciutadania), la quarta edició projectarà 47 títols en cinc setmanes. A la seu de CCOOPV a València s’inaugura la quarta edició amb Tijeras contra papel el 25 d’octubre; el 26 d’octubre es podran veure tres cintes, com són Libertad de impresión, Savis de l’horta i Tigernut; al Centre Octubre es passarà 20-S el 27 d’octubre mentre que a Ca Revolta es dedicarà la vesprada del 28 d’octubre als curts.

Al complex 9 d’Octubre el 29 d’octubre es projectarà Peset, un home bo i hi ha prevista una visita guiada a la zona de l’edifici on va restar empresonat el metge republicà poc abans de morir assassinat. Sense abandonar València, el 30 i 31 d’octubre es podran veure Amado Granell, el valencià que va alliberar París i Renau, l’art en perill.

A Carcaixent el 2 de novembre es projectarà Espai de pau en temps de guerra i el 5 de novembre, de nou a València, Temps trencat, víctimes de la postguerra.

A la seu de CCOOPV es veurà Rodolfo Llopis, la conducta del mestre el 7 de novembre i al Refugi del Col·legi Jaume Balmes, L’últim brigadista. A més, també hi ha programada una visita al cau antiaeri, un dels menys coneguts de València.

Del 8 al 27 de novembre el festival agafarà embranzida amb projeccions a diferents espais de la ciutat de València i viatjarà a Elx i a Castelló de la Plana. Durant aquestos dies es projectaran cintes com Cabut per la llengua. Francesc Ferrer Pastor, Sol(d) out. L’estafa del sol, Experiment Stuka, Hotel Explotación: Las Kellys i Dones, de sol a sol donant llum, entre altres títols.

El Teatre Micalet acollirà el 27 de novembre la gala de cloenda i lliurament de premis, encara que el festival no acabarà fins al dia 29 d’aquest mes, ja que es trasllada per última vegada a Elx i a Castelló de la Plana.

Comparteix

Icona de pantalla completa