Diari La Veu del País Valencià
El Consell de Patrimoni que reuneix a Elx tècnics autonòmics i del ministeri no tractarà el retorn de la Dama

El Consell de Patrimoni Històric, que reuneix els representants dels diversos territoris de l’Estat amb competències en cultura i patrimoni junt amb tècnics i experts del Ministeri de Cultura, abordarà la implementació d’una nova metodologia de prospecció arqueològica subaquàtica. El Consell se celebra dijous i divendres, 25 i 26 d’octubre, al Centre de Congressos d’Elx (el Baix Vinalopó) i presentarà, a més, un estudi dels naufragis espanyols a les costes americanes. Malgrat que per primera vegada la ciutat il·licitana acull una trobada d’aquestes característiques, la possible cessió de la Dama d’Elx al seu municipi no està entre l’agenda oficial.

Els propers dijous i divendres, Elx acollirà el Consell de Patrimoni Històric, un òrgan de col·laboració entre l’Estat i les autonomies que té com a finalitat facilitar la comunicació i l’intercanvi de programes d’actuació i informació relatius al patrimoni cultural de l’Estat, ha explicat la Generalitat en un comunicat.

L’ordre del dia d’aquesta reunió té entre els seus punts analitzar les activitats amb motiu de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural 2018 i les candidatures al Segell de Patrimoni Europeu. Les entitats dedicades a la conservació i restauració de patrimoni cultural tindran un espai propi i podran explicar la labor que realitzen l’Institut Valencià de Restauració, Conservació i Investigació i l’Associació Espanyola d’Empreses de Restauració del Patrimoni Històric. També es repassaran les candidatures que l’Estat presentarà en 2019 a la llista indicativa del patrimoni mundial de la UNESCO i les manifestacions representatives al patrimoni cultural immaterial.

Això no obstant, malgrat que a la trobada hi haurà tècnics de patrimoni del Ministeri de Cultura i homòlegs del departament de la Generalitat, entre les temàtiques que s’abordaran no figura la situació de la Dama d’Elx, instal·lada al Museu Arqueològic Nacional de Madrid, tot i que tant des del consistori com des de diversos partits polítics s’ha demanat el seu retorn o cessió temporal al municipi del Baix Vinalopó, al qual pertany.

En canvi, el patrimoni subaquàtic tindrà rellevància en aquest Consell, ja que es parlarà del projecte d’investigació per a la implementació d’una nova metodologia de prospecció arqueològica subaquàtica en 2018 i de la presentació de l’estudi dels naufragis espanyols en les costes americanes. Les jornades tècniques es completen amb activitats culturals que mostraran la riquesa cultural del municipi. Així doncs, els participants procedents del ministeri i de les administracions autonòmiques visitaran el Palmerar d’Elx, el museu de Puçol i una representació del Misteri d’Elx, que es realitzarà el dissabte a les 22.00 hores.

Comparteix

Icona de pantalla completa