Diari La Veu del País Valencià
Plataforma per la Llengua demana a Sanitat que acomiade la ginecòloga denunciada per discriminació lingüística

L’entitat Plataforma per la Llengua ha adreçat un escrit a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública en què demana l’expulsió del sistema sanitari públic de la metgessa que ha protagonitzat els dos últims casos de discriminació lingüística per parlar en valencià. Segons assegura l’entitat, la ginecòloga A.P.R. és la protagonista de la denúncia interposada per una parella el passat mes d’agost al centre d’especialitats Joan Llorenç de València, que van acusar la doctora d’instar-los a “hablar en castellano“, i també del cas denunciat la passada setmana per la periodista i escriptora Núria Cadenes, que va quedar-se sense atenció mèdica perquè, segons va anotar la metgessa en l’informe mèdic, la pacient “hablaba en valenciano“.

Davant d’aquestos fets, l’ONG pel valencià assenyala en un comunicat que la doctora “manifesta uns prejudicis lingüístics contra el valencià impropis d’una treballadora del sector públic de la Generalitat” i assegura que la seua actitud “contrària i reiterada de negar l’atenció als pacients que li parlen valencià fins al punt de deixar-los sense atenció mèdica […] la fan estar incapacitada professionalment per a l’exercici de la seua professió”. És per açò que Plataforma per la Llengua demana a la Conselleria de Sanitat que aparte de la carrera professional la ginecòloga fent ús de la “possibilitat que ofereix el capítol II de la Llei 10/2010 de 9 de juliol, d’Ordenació i Gestió de la Funció Pública Valenciana, que considera faltes molt greus l’incompliment del deure d’acatament de l’Estatut d’Autonomia o la discriminació per raó de llengua”.

Concretament, explica l’entitat, l’article 145 de la Llei afirma que, per faltes molt greus, es podrà adoptar “la separació del servici o la revocació del nomenament del personal funcionari interí” o “la suspensió de funcions i retribucions per un període d’entre tres i sis anys”. L’ONG del valencià, a més, denuncia públicament que “negar l’atenció sanitària a un ciutadà pel fet de parlar valencià és un cas de discriminació que vulnera la legalitat de l’Estatut d’Autonomia valencià, de la Llei d’Ús i ensenyament del valencià (LUEV), de la llei estatal de l’Estatut bàsic de l’empleat públic i, fins i tot, de l’article 14 de la Constitució espanyola”.

El delegat de la Plataforma per la Llengua País Valencià, Manel Carceller, ha assegurat que “la discriminació en l’atenció sanitària a un pacient pel fet de parlar valencià és un cas gravíssim d’incompliment de les obligacions d’aquesta professional sanitària. Una discriminació per raó lingüística és tan greu com una per raó de raça, ideologia religiosa o política”. L’entitat assegura que les actuacions de la doctora contravenen el Codi Internacional d’Ètica Mèdica i la Declaració de Ginebra aprovada per l’Associació Mèdica Mundial en 1948 i actualitzada en 2005.

Les denúncies

El passat 16 d’octubre la periodista i escriptora Núria Cadenes va denunciar haver sigut víctima d’un nou cas de discriminació lingüística a la sanitat pública valenciana; en aquesta ocasió, va ocórrer a Torrent. Segons va denunciar ella mateixa, Cadenes tenia concertada una cita en un centre de salut però, pel que explica, parlar en valencià va ser un problema per al normal desenvolupament de la consulta. Segons el seu testimoni, la metgessa es va negar “a atendre una cita concertada” perquè Cadenes “habla en valenciano. La periodista i escriptora va avançar que interposaria una denúncia davant la Conselleria de Sanitat.

El de Cadenes no és un cas aïllat. Són moltes les denúncies d’usuaris de la sanitat pública valenciana que asseguren haver sigut discriminats per parlar en valencià. De fet, a finals d’agost un altre cas va eixir a la llum quan una parella va denunciar que una ginecòloga del centre de salut Joan Llorenç de València es va negar a atendre’ls per parlar en valencià. “El paciente se niega a hablar en castellano“, va reflectir la doctora en l’informe. Els denunciants han portat el cas al Síndic de Greuges.

El passat 2017 es van produir, almenys, altres dos casos. El primer d’ells, denunciat per una veïna del barri de Benimaclet, a València, que va tractar de demanar una cita en valencià al seu centre de salut. Segons el seu relat, quan estava donant el número de la seua targeta sanitària, l’administrativa li va etzibar en un to poc amistós: “Me los vas a dar en castellano“.

En un altre cas, la discriminació lingüística va quedar acreditada fins i tot per la mateixa Conselleria de Sanitat. L’Administració va sancionar en juny de 2017 una infermera que treballava al centre de salut de Castelló de la Ribera (la Ribera Alta) després de rebre la queixa d’una pacient que denunciava que una infermera l’havia “increpat” per parlar en valencià. La treballadora del centre de salut va ser sancionada amb una suspensió de sou i feina durant cinc dies.

Comparteix

Icona de pantalla completa