Diari La Veu del País Valencià
Les pluges comencen a esvair-se després de quatre dies amb alertes en tot el territori

El temporal que afecta el País Valencià des de dijous, la gota freda més important des de 2008, comença a esvair-se, després de quatre dies de precipitacions fortes i insistents a tot el territori, però especialment a les demarcacions de Castelló, on aquest divendres les pluges es van acarnissar deixant xifres rècord de precipitacions, i de València, on es van concentrar els ruixats aquest dissabte.

A hores d’ara, passada la mitjanit, no hi ha cap alerta activa a les comarques del nord. De fet, aquest diumenge només es preveu avís taronja –risc important– per pluges i avís groc –risc– per tempestes al litoral sud de València. Al litoral nord d’Alacant es manté l’avís groc per pluges i tempestes. Dilluns, però, ja no es preveu que hi haja cap avís actiu al territori. Els avisos meteorològics actualitzats es poden consultar en la web de l’Aemet.

Aquest dissabte, l’Aemet va elevar l’alerta per pluges des del nivell groc fins al roig –risc extrem– al litoral sud de València. Especialment importants van ser les precipitacions a Tavernes de la Valldigna (la Safor). El Consorci Provincial de Bombers de València va rebre 14 avisos per pluges en aquesta localitat, relacionats amb vehicles atrapats i cases inundades.

L’AVAMET, que parlava de “diluvi”, informava vora les 17.30h que en aquest municipi de la Safor s’acumulaven ja 170 litres per metre quadrat. D’aquestos, 132 s’haurien recollit en una hora. L’Ajuntament va demanar al veïnat que evitara els desplaçaments perquè l’aigua acumulada feia “perillosa” la circulació. Fins a les 19.00h, al centre urbà del municipi van caure 218 litres per metre quadrat. L’aigua va obligar a tallar durant dues hores la carretera CV-50 al seu pas per la localitat.

En general, les comarques més afectades durant aquest dissabte van ser la Safor i la Ribera Baixa. A Cullera, es va desbordar parcialment el costat de l’Estany. De fet, el consistori va realitzar una reunió d’urgència i va establir mesures de prevenció per al que restava de dissabte i la jornada d’aquest diumenge. Malgrat això, des del consistori van assenyalar que la situació, de moment, es trobava tranquil·la en aquest municipi on desemboca el riu Xúquer.

Imatge de Tavernes de la Valldigna aquest dissabte. / CONSORCI PROVINCIAL DE BOMBERS DE VALÈNCIA

Els efectes de la pluja

Pel que fa a la cinquantena de persones reallotjades preventivament dijous al poliesportiu Sant Blai de Borriana (la Plana Alta), procedents de la zona de Sant Gregori, aquest dissabte al matí continuaven allà un total de 43 adults i un menor, a més de 13 menors en l’hostal de la localitat, segons informava el Centre de Coordinació d’Emergències amb dades de Creu Roja. Per la vesprada, però, es va confirmar que totes les persones que van ser desallotjades a causa del temporal van poder tornar a les seues cases, mentre el consistori de la localitat continuava adequant zones i espais municipals que es van veure afectats per l’aigua.

D’altra banda, l’Ajuntament de la Llosa (la Plana Baixa) sol·licitarà la declaració de ‘zona catastròfica’ davant dels danys de “milers d’euros” en camins i infraestructures de la localitat. Així ho va avançar l’alcalde, Ximo Llopis, després de realitzar un recorregut pel terme municipal i comprovar els desperfectes provocats per l’aigua.

El matí d’aquest dissabte, les pluges es van concentrar al litoral de la demarcació d’Alacant, fonamentalment a la mar. Durant la nit es van acumular 40 litres per metre quadrat entorn del Perelló (la Ribera Baixa) i 52 a Benifaió (la Ribera Alta).

En canvi, a Torreblanca es van acumular només 3,2 litres per metre quadrat, segons informava l’Aemet. A Fredes (el Baix Maestrat) es van registrar 2,2 litres per metre quadrat; a Castellfort (els Ports), 1,7; a Morella (els Ports), 0,8, i a Castelló de la Plana, 0,2. Aquestes dades contrasten amb els 159,2 litres per metre quadrat caiguts a Vinaròs en una hora aquest divendres, una xifra rècord estatal.

Comparteix

Icona de pantalla completa