Diari La Veu del País Valencià
Les opcions d’èxit d’Intu Mediterrani: una carrera contra el Patsecova

26 d’abril de 2019. Aquesta és la data en què la conselleria d’Economia, Sectors Productius i Treball vol tindre acabat el Pla d’Acció Territorial Sectorial del Comerç de la Comunitat Valenciana (Patsecova). Es tracta d’una normativa que regula l’establiment de superfícies mercants i delimita les seues característiques i extensió. El Patsecova porta més de 12 anys en procés i des de la direcció general de Comerç asseguren que, quan el Botànic va arribar a les institucions, estava pràcticament per començar.

La conselleria d’Economia, i en concret la direcció general de Comerç, ha tingut diversos fronts oberts aquesta legislatura, sobretot la llei d’horaris comercials i l’assumpció dels deutes de Fira València i de la Institució Firal Alacantina. Tot i això, el Patsecova ha sigut una qüestió que sempre ha estat ahí i que ara ja té una data de finalització. Amb l’aprovació d’aquesta normativa, les possibilitats que el macrocentre comercial Intu Mediterrani –projectat a la localitat de Paterna, a l’Horta Oest– siga una realitat queden reduïdes a la mínima expressió.

El director general de Comerç, Natxo Costa, va desgranar divendres els detalls del Patsecova, una norma que, assegura, no s’ha fet exclusivament per a frenar Intu Mediterrani, tot i que serà el principal afectat de la normativa. En aquest moment, el text, que es pot consultar a la web del Patsecova, és provisional, ja que des de dilluns s’obri un procés de participació i d’informació pública en el qual es poden presentar noves al·legacions.

Tot i això, el text ja dóna pistes sobre com serà el model d’ordenació urbanística dels centres comercials i deixa entreveure que projectes com el macrocentre Intu Mediterrani ho tindran molt difícil per a obtindre el vistiplau de l’administració, encara que no impossible si es modifica el projecte inicial.

La primera dificultat a què s’enfrontarà el macrocentre comercial és la del temps. Natxo Costa va assegurar dijous que, amb tota probabilitat, Patsecova serà una realitat abans que l’Ajuntament de Paterna finalitze la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de la localitat amb l’objectiu d’adaptar-lo a les exigències del Patsecova, que dificulta que Intu Mediterrani puga ser una realitat tal com el tenen concebut actualment els seus promotors.

L’article 48.1 de la norma estableix un màxim de 120.000 metres de superfície mercant (la destinada a botigues) als centres comercials i la versió reduïda que Intu Mediterrani va presentar del projecte en juliol que dels més de 900.000 metres quadrats totals, 375.000 tenen la qualificació d’edificables. Malgrat que l’empresa no ha detallat l’espai dedicat exclusivament a activitat comercial, des de la direcció general de Comerç es considera que el projecte presentat per Intu sí que superaria la superfície destinada a botigues que estableix la nova norma.

Esperances per a Intu Mediterrani

Tot i que encaixar Intu Mediterrani en el Patsecova és difícil, el pla té algunes ‘escletxes’ per les quals es podria colar el macrocentre comercial. La primera via seria que l’Ajuntament de Paterna modificara el seu PGOU abans del 26 d’abril del 2019, que és quan es preveu que estiga aprovat el Patsecova. Aquesta possibilitat és “impossible”, segons Natxo Costa, pels terminis que implica la modificació de la norma municipal. Si Intu Mediterrani aconseguira que el consistori de Paterna canviara el PGOU –l’equip de govern actual hi està a favor– abans que la norma impulsada per Economia entre en vigor a finals d’abril, les possibilitats d’escometre el centre comercial augmentarien.

La segona via seria modificar la grandària del projecte. El Patsecova limita la superfície destinada a botigues dins dels centres comercials a 120.000 metres quadrats. Inicialment, Puerto Mediterráneo anava a tindre una extensió de 1.021.363 metres quadrats totals, 500.000 dels quals serien edificables. Després de la negativa del Consell al projecte, Puerto Mediterráneo es va reconvertir en Intu Mediterrani i la seua extensió va passar a ser de 907.669 metres quadrats, 375.000 d’ells edificables.

Encara que els promotors del centre comercial no han detallat quants metres dels 375.000 edificables es destinaran a botigues, el departament de Comerç creu que en seran més dels permesos. Costa va explicar que, segons l’experiència de la conselleria d’Economia, l’habitual és que un centre comercial amb una extensió per a botigues de 120.000 metres quadrats tinga una superfície total aproximada de 560.000 metres quadrats.

Per tant, per a fer realitat Intu Mediterrani després de l’aprovació del Patsecova, l’empresa haurà de limitar la extensió de botigues a 120.000 metres quadrats. La resta de superfície edificable, fins a 375.000 metres quadrats, hauria de destinar-se a altres serveis, com per exemple la restauració.

El director general de Comerç també va matisar que “Intu Mediterrani seria possible si complira algun dels requisits per a ser declarat ‘àrea de nova centralitat comercial'”. Aquestes zones són àrees sense grans superfícies comercials al voltant i que compten amb les infraestructures necessàries per a albergar-ne una, com, per exemple, carreteres per a accedir.

Segons aquesta classificació, Intu Mediterrani podria ser una realitat si complira els requisits regulats en l’article 28 d’Àrees de Nova Centralitat del Patsecova. Per a complir-los, el centre comercial hauria de construir-se fora de l’àrea metropolitana de València, en un lloc no saturat on poguera ser necessari un centre comercial. “Si dins de l’entramat comercial de la Comunitat Valenciana interessara un centre comercial de 140.000 metres quadrats, cosa que a data de hui no sembla possible –però potser en 10 anys, sí–, la limitació [als grans centres comercials] no seria absoluta”, va puntualitzar Costa.

Comparteix

Icona de pantalla completa