Diari La Veu del País Valencià
La pluja de les darreres hores, beneficiosa per al camp fins al moment

La pluja caiguda en les últimes hores ha sigut positiva fins a aquest moment per als agricultors i els ramaders de les demarcacions de Castelló i València, que estan expectants davant el volum d’aigua que puga acumular-se en els camps si continua plovent i les temperatures de la setmana vinent no augmenten molt. El president de Fepac-Asaja, José Vicente Guinot, ha manifestat a Efe que, en general, les pluges estan sent molt positives en caure durant diverses hores i, encara que s’han produït algunes inundacions, no s’ha registrat cap problema greu.

A l’interior nord de la demarcació de Castelló, l’aigua ha sigut “molt benvinguda” pels agricultors i ramaders, ja que la muntanya estava seca i pluges de 140 o 150 litres per metre quadrat són “ben rebudes” i han causat escassos danys, segons ha explicat. Al Baix Maestrat l’aigua no ha provocat danys en la carxofa, al contrari, en un moment en què està iniciant el seu creixement, el volum acumulat fins ara pot ser positiu i els agricultors estan “bastant contents”.

Per als cultius de secà (ametler, olivera), l’aigua serà positiva per al desenvolupament de les produccions, i quant als cítrics, la varietat clemenules pot beneficiar-se al no estar plenament madura i augmentar així el seu calibre i la quantitat de suc per a aconseguir “un producte de màxima qualitat”, ha destacat Guinot. El president de Fepac ha indicat que ara cal veure si continua plovent uns dies més, si les temperatures són les pròpies de la tardor, entre 18 i 20 graus, o si, per contra, torna la calor, que podria originar fongs i plagues.

La Unió de Llauradors ha coincidit amb aquesta preocupació, ja que si després d’aquest episodi de pluges es produïra un augment important de temperatures, podria haver-hi un problema fitosanitari en forma de fongs. L’organització agrària ha informat que està a l’espera de la conclusió del temporal de pluges per a fer un balanç definitiu, però indica que de moment no ha provocat danys significatius en els cultius.

En infraestructures agràries sí que s’han produït danys per camins destrossats i no es pot transitar i, per tant, accedir a les parcel·les. La Unió ha avançat que reclamarà un pla urgent d’arranjament de camins a les diferents administracions (ajuntaments, diputacions i Generalitat) per a restablir la normalitat. AVA ha concretat que s’han produït desperfectes en hivernacles, infraestructures agràries i camins rurals.

Per cultius, La Unió ha puntualitzat que els encisams podrien tindre problemes de deterioració comercial si els camps es mantenen inundats però, en general, les pluges de les últimes hores serviran per a estalviar regs, recarregar els aqüífers, netejar els arbres davant possibles plagues i regenerar les pastures per a alimentació dels animals.

Segons AVA, els agricultors estan preocupats perquè l’excessiva i prolongada humitat podria deslligar un procés de podridura en la palla de l’arròs, la qual cosa podria generar la contaminació de les aigües i mort de peixos en el llac de l’Albufera. AVA aconsella als agricultors que drenen amb la màxima celeritat possible els camps amb acumulació d’aigua important per a evitar l’aparició de fongs perjudicials per al cultiu.

El temporal està interrompent la recol·lecció de la campanya citrícola, així com a les hortalisses i el caqui, que de moment només han tingut problemes concrets per inundació de parcel·les, segons aquesta organització agrària.

Comparteix

Icona de pantalla completa