Diari La Veu del País Valencià
Sanitat distribueix 750.000 dosis de vacunes contra la grip a fi d’augmentar la cobertura en els grups de risc

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública inicia dilluns vinent la campanya de vacunació contra la grip per a la temporada 2018-2019. Des d’aquest moment, qualsevol ciutadà valencià que estiga inclòs en algun dels grups de risc ja pot sol·licitar cita al seu centre de salut per a vacunar-se. A partir de dilluns s’activaran els més de 1.700 punts de vacunació que hi ha al País Valencià.

Per a aquesta temporada, la Conselleria de Sanitat ha adquirit 750.000 dosis de vacunes contra la grip, que ja s’han començat a distribuir als departaments de salut. En concret, 83.000 dosis a la demarcació de Castelló; 360.800, a la demarcació de València, i 306.200, a la demarcació d’Alacant.

D’altra banda, de les 750.000 dosis adquirides, 570.000 corresponen a una vacuna antigripal de virus fraccionats i 180.000, a una vacuna antigripal amb adjuvant destinada als majors de 65 anys.

Més cobertura en la gent gran i en les dones embarassades

Durant la temporada passada, es van vacunar un total de 712.213 persones incloses en els grups de risc. Pel que fa a les persones majors de 64 anys, la cobertura va ascendir d’un 49,8% en la temporada 2016-2017 a una cobertura del 51,47%. Així mateix, en dones embarassades la cobertura va augmentar de forma considerable, a que es va passar d’un 36,43% a un 43,7% de cobertura en la campanya de l’any passat.

També el personal sanitari cada vegada accedeix més a la vacunació, ja que la cobertura va ascendir d’un 48,48% a un 49,93%. Pel que fa a les persones majors de 75 anys, la cobertura es va situar en un 58,61%.

La consellera Ana Barceló ha indicat que “Sanitat ha invertit 2.168.400 euros per a l’adquisició de les dosis de vacunes i s’iniciarà una campanya informativa en els diferents punts sanitaris de la Comunitat Valenciana per a conscienciar sobre la importància de la vacunació contra la grip”. Per això, es distribuiran cartells informatius en centres d’atenció primària i s’enviaran SMS a les persones que ja van ser vacunades per ser considerades grups de risc.

La taxa d’incidència màxima va ser de 294,4 casos per 100.000 habitants

Segons les dades recollides a través de la Xarxa Sentinella Sanitària de la Comunitat Valenciana, durant l’any passat es van notificar un total de 1.285 episodis de grip més l’any anterior. D’acord amb aquesta Xarxa, la taxa d’incidència va arribar als 294,4 casos per cada 100.000 habitants en la setmana 3 de 2018, quan es va produir el pic màxim de casos de grip.

El grup de població més afectat per la grip durant l’any passat va ser la població infantil, amb una taxa de 653,3 casos per cada 100.000 habitants en grups de nens de 0 a 4 anys. De fet, la taxa en menors de 14 anys va arribar als 693 casos per 100.000 habitants i en el grup d’edat entre 25 i 64 anys es va arribar a una taxa de 438 casos.

La consellera de Sanitat ha ressaltat “l’efectivitat de la vacuna de la grip, ja que del total de casos que han estat notificats, tan sols un 7,4% estaven vacunats prèviament”. Es considera vacunat el pacient que ha rebut la vacuna almenys 15 dies abans d’iniciar els símptomes gripals.

Grups de risc als quals es recomana la vacuna de la grip

Sanitat recomana i insisteix en la importància de la vacunació contra la grip a les persones majors de 64 anys; als malalts crònics cardiovasculars o respiratoris, i als malalts renals, immunodeprimits, amb diabetis o amb obesitat mòrbida.

Així mateix, s’inclouen les dones embarassades, els treballadors sociosanitaris, les persones que tenen cura d’altres que pertanyen a algun grup de risc i els infants i adolescents –de 6 mesos a 18 anys– que reben tractament prolongat amb àcid acetilsalicílic per la possibilitat de desenvolupar una síndrome de Reye.

Un altre grup de risc són les persones que treballen en serveis públics essencials, amb especial èmfasi en els següents subgrups: forces i cossos de seguretat de l’Estat; bombers; serveis de protecció civil; persones que treballen en els serveis d’emergències sanitàries, i treballadors d’institucions penitenciàries i altres centres d’internament per resolució judicial.

A més, Sanitat recomana la vacunació als viatgers internacionals; les persones que estan directament involucrades en les tasques de control i eradicació dels brots, i les persones que viuen o treballen en granges d’aus on s’han notificat brots o se sospita la seua existència.

Comparteix

Icona de pantalla completa