Diari La Veu del País Valencià
La nova llei electoral es resisteix al Botànic

El proper mes de maig la ciutadania valenciana –si Ximo Puig no avança les eleccions– té una cita amb les urnes i els resultats de nou hauran de ser sotmesos a una llei electoral que, molt probablement, torne a deixar sense representació aquelles formacions que no superen el llistó electoral del 5%. Aquest requisit va impedir que, per exemple, en els comicis de 2015 Esquerra Unida (EUPV) obtinguera representació a la cambra valenciana. Aquesta situació és la que el Botànic s’havia proposat capgirar abans que finalitzara la legislatura amb una nova llei electoral; no obstant això, molt difícilment s’aconseguirà fer realitat una reivindicació històrica de les forces progressistes valencianes.

Han sigut diversos els factors que han propiciat el fracàs de la reforma, que no ha aconseguit la majoria suficient per a veure rebaixat al 3% el llistó electoral. PSPV, Compromís i Podem van presentar el passat mes de març les bases de la nova llei, marcada per la rebaixa de la barrera electoral del 5% al 3% o les llistes cremallera, entre altres mesures. Per a tirar endavant aquesta normativa es necessitaven 66 vots (dos terços de la cambra) i en aquell moment el Botànic confiava que Ciutadans donara suport a la iniciativa legislativa, atés que es tracta d’un assumpte que la formació taronja conté en el seu programa electoral. No obstant això, les negociacions no van transcórrer de la manera esperada i Ciutadans a última hora es va despenjar.

El partit encapçalat per Albert Rivera va justificar el seu ‘no’ en el fet que la nova llei electoral valenciana no contenia la inclusió de la circumscripció única, un aspecte que al parer de la seua portaveu, Mari Carmen Sánchez, “fa més justes” les eleccions. La reforma electoral impulsada pel Botànic no contenia la circumscripció única perquè aquest canvi implicava una reforma de l’Estatut. El canvi d’opinió de Ciutadans va trencar els plans del Botànic perquè era l’única formació amb què comptaven per a aprovar la iniciativa, ja que el PPCV des del primer moment va assegurar que no se sumaria a la proposta.

Quan els partits d’esquerra ja donaven per morta la nova llei electoral, Ciutadans va moure fitxa i va proposar iniciar una reforma de l’Estatut i així poder incloure la circumscripció única. Aquesta opció no havia sigut sospesada pel Botànic perquè es tracta d’un procediment administratiu lent i, a més, ja hi ha una comissió a les Corts que treballa en aquesta qüestió. El que proposaven des de la formació taronja era una reforma exprés del marc legal valencià perquè la circumscripció única s’incloga en les properes eleccions del mes de maig i d’aquesta manera garantir “una proporcionalitat més justa de vots”.

Contraatac del PSPV

El fet que Compromís signara la proposta de Ciutadans va enfadar alguns sectors del PSPV perquè ho veuen com fer-li el joc a la formació taronja. Davant d’aquest context de manca de consens i d’obstacles, el PSPV va presentar aquest dijous en solitari una alternativa per a, almenys, aconseguir reduir la barrera electoral per a les properes eleccions. El plantejament dels socialistes rau a modificar l’article 12 de l’actual llei electoral –que regula la barrera– , un canvi que es podria tramitar en els mesos de desembre o gener per lectura única a les Corts, segons va explicar el seu portaveu Manolo Mata.

Aquesta proposició de llei es troba en el mateix problema: necessita 66 vots per a eixir endavant i Ciutadans ja ha avisat que votarà ‘no’. “No podem conformar-nos amb una llei electoral de mínims. Els valencians necessiten una llei estable i que perdure en el temps, que garantisca la proporcionalitat i el principi d’una persona, un vot”, va manifestar Sánchez aquest dijous als passadissos de les Corts.

Encara que Podem i Compromís van anunciar que donarien suport a aquesta iniciativa, la manera en què els socialistes van donar a conéixer aquesta proposta va molestar els seus socis de govern. “Votaria a favor però no entenem que hui presente aquesta proposta i renuncie a una de les lleis més avançades”, va criticar el síndic de Compromís, Fran Ferri. Per al diputat de la formació morada, Antonio Montiel, per la seua banda, aquesta actuació del PSPV “ha trencat el consens” que en els darrers mesos les tres formacions havien consolidat.

Comparteix

Icona de pantalla completa