Diari La Veu del País Valencià
El PSPV proposa una reforma exprés de la llei electoral per a rebaixar el llistó al 3%

Quan semblava que el debat al voltant de la reforma electoral quedava aparcat, el PSPV l’ha tornat a recuperar aquest dijous. El síndic dels socialistes, Manolo Mata, i el diputat Alfred Boix –encarregat d’aquesta matèria– han explicat als corredors de les Corts, després de la sessió de control al govern, que la seua formació registrarà una modificació de l’article número 12 de l’actual llei electoral per a poder rebaixar la barrera electoral del 5% al 3% i aplicar-la en les properes eleccions.

Aquesta proposta, però, no significa que el PSPV renuncia a la nova llei electoral valenciana que han presentat junt amb els seus socis, sinó que és “una via ràpida” per a posar fi a, al seu parer, “una de les barreres més injustes de tot Espanya”. En aquest sentit, Boix ha recordat que són poques les autonomies que mantenen barreres electorals altes, com ara Galícia i Canàries.

Mata ha volgut matisar que aquesta iniciativa en solitari no ha estat motivada “per interessos partidistes” sinó per “justícia electoral”. “La nostra proposta és via ràpida que garantitza sí o sí la rebaixa del llistó electoral davant la manca de voluntat d’alguns partits”, ha manifestat el portaveu del PSPV.

La formació del puny i la rosa suggereix que aquesta modificació de llei es podria tramitar en els mesos de desembre o gener per lectura única a les Corts. Per a traure endavant aquesta iniciativa, necessitarien un total de 66 vots.

Sorpresa entre els socis

La primera reacció que han manifestat els membres de Compromís i Podem en escoltar la notícia del PSPV ha sigut de sorpresa. Ni al portaveu de la coalició valenciana, Fran Ferri, ni molt menys al diputat de la formació morada, Antonio Montiel, els han agradat la manera en què Mata ha presentat la iniciativa.

“Votaria a favor però no entenem que hui presente aquesta proposta i renuncie a una de les lleis més avançades”, ha criticat Ferri.

Per a Montiel, per la seua banda, aquesta actuació del PSPV “ha trencat el consens” que en els darrers mesos les tres formacions havien consolidat i ha afegit que aquesta iniciativa es trobarà en el mateix problema que ha bloquejat la nova llei electoral: no obtindre una majoria qualificada.

Comparteix

Icona de pantalla completa