Diari La Veu del País Valencià
L’economia social genera més de 230.000 ocupacions al País Valencià

L’economia social contribueix de forma directa al País Valencià amb el 8,7% de l’ocupació i és “decisiva” per al manteniment de més de 230.000 ocupacions, l’11,6% de tota la població ocupada en 2016, segons han explicat aquest dimecres José Luis Monzón, Juan Julià i Rafael Chaves, catedràtics de la Universitat de València i investigadors del Centre Internacional d’Investigació i Informació sobre l’Economia Pública, Social i Cooperativa (Ciriec-España) i l’Institut Universitari d’Investigació en Economia Social, Cooperativisme i Emprenedoria de la Universitat de València (UV).

Els investigadors, junt amb el conseller d’Economia, Rafa Climent; el president de la Plataforma del Tercer Sector de la Comunitat Valenciana, Luis Vaño; el president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, Emili Villaescusa; el vicerector d’Economia de la Universitat de València, Juan Luis Gandia, i la presidenta de Ciriec-Espanya, Adoración Mosses, han presentat el ‘Llibre blanc del Cooperativisme i l’Economia Social de la Comunitat Valenciana’, un estudi en el qual han participat una vintena d’investigadors de les universitats públiques valencianes.

El ‘Llibre blanc’ tracta de quantificar el cooperativisme i l’economia social a partir de la recopilació i l’anàlisi de diverses fonts de dades, a més de realitzar una reflexió sobre els agents que integren el sector, les seues fortaleses, febleses i desafiaments i el paper que poden exercir en la consolidació de la societat del benestar. La darrera edició és de fa 20 anys i, tal com ha explicat Monzón, “han passat moltes coses des de 1997”. Per aquest motiu, ha assenyalat la necessitat d’actualitzar la publicació.

Segons els resultats, l’economia social s’ha consolidat com a “ferm pilar de l’economia i la societat valenciana”, amb un total de 34.838 empreses i entitats distribuïdes per tot el territori, així com 172.438 ocupacions directes i un volum de facturació i ingressos de quasi 13.000 milions d’euros. La investigació també recull que l’economia social contribueix de forma directa amb el 8,7% de l’ocupació i és “decisiva” per al manteniment de més de 230.000 ocupacions, l’11,6% de tota la població ocupada fa dos anys.

Paral·lelament, conclou que les empreses i entitats de l’economia social generen “un notable impacte socioeconòmic en la societat”, que es tradueix en “una apreciable millora de la qualitat de vida de centenars de milers de persones”. Una altra de les conseqüències directes que apunta el ‘Llibre blanc’ és un aprofitament eficient dels recursos monetaris que obtenen al mercat de la societat civil i les administracions públiques, que “en bona part reverteixen a elles en forma de retorn social i faciliten la incorporació de més de 800.000 voluntaris que contribueixen al benestar de centenars de milers de famílies”.

El ‘Llibre blanc’ ha sigut presentat en el marc d’un simposi amb la participació d’agents del sector i representants de la Generalitat, entre ells el conseller d’Economia, Rafa Climent, i la secretària autonòmica de Responsabilitat Social, Belén Cardona. En la inauguració, Cilment ha posat en valor l’economia social i el cooperativisme i ha insistit que el govern valencià “creu en eixe canvi de paradigma econòmic i per això està treballant a establir les bases per a la transformació del model productiu de la Comunitat”.

Es tracta, en definitiva, de “un nou model que deixe enrere pràctiques especulatives d’altres èpoques i basat en una economia real i sostenible tant des del punt de vista econòmic com social i ambiental”, ha manifestat Climent.

Comparteix

Icona de pantalla completa