Diari La Veu del País Valencià
L’oposició acusa el PP de privatitzar els carrers de València
Europa Press / València

L’oposició municipal -PSPV, Compromís i EU- ha criticat la “retallada” de drets que, al seu judici, comporta aquest text, que han qualificat de “complex” i “privatitzador” de l’espai públic i que han rebutjat també per un “excés de zel que pot fregar l’absurd” i per les “prohibicions” i “negacions” que conté.

Per la seua banda, el regidor de Coordinació Jurídica i Llicències, Félix Crespo, ha negat aquestes circumstàncies i ha defensat la nova ordenança, en compliment de la llei de patrimoni de les administracions locals que “obliga” a organitzar i regular “l’ús privatiu del domini públic”.

Crespo ha assegurat que el PP està “lluny” de la idea de ser l’amo del carrer i que semble que l’equip de govern local fa el que vol, amb el seu “propi criteri” en aquest àmbit. Així, ha afirmat que “no hi ha afany de crear llicència per a tot” i ha rebutjat que es vulga associar als ‘populars’ la idea de ser “els colpistes de la democràcia”.

A l’inici del debat, la regidora d’EU Rosa Albert ha valorat que s’hagen incorporat algunes aportacions d’aquesta formació, però les ha considerat “insuficients” perquè no han portat a “modificacions significatives”. Ha valorat que arreplegue “activitats en la via pública que generaven problemes d’accessibilitat” i que comencen a regular-se “ocupacions que es donaven de forma tradicional i sense cobertura legal”, però ha mostrat la seua oposició a la “restricció de l’ús del domini públic” i de llocs com la Plaça de l’ajuntament i la de la Mare de Déu. Per a aquests últims ha demanat “criteris objectius” i no els del “govern de torn”.

Albert ha opinat també que donada la “complexitat” d’aquesta ordenança haguera sigut necessari “consensuar” el contingut amb els grups de l’oposició. En aquest sentit, ha apuntat que entén que la “majoria absoluta del PP” el porte a prendre decisions per si sol però ha indicat que amb l’acord general “moltes polèmiques generades i suscitades segurament es podrien haver evitat”. Rosa Albert ha lamentat també les restriccions i perjudicis que afecten als artistes de carrer i ha confiat que no hi haja “intencionalitat” per part del PP.

D’altra banda, ha coincidit amb la regidora de Compromís, Consol Castillo, a estimar “paradoxal” que en un moment de “retallades importants en personal” l’aplicació d’aquesta ordenança requerisca “d’un exèrcit d’inspectors” per a controlar el seu compliment. Albert ha demanat conèixer si s’ha fet un “estudi dels recursos humans necessaris per al seu desenvolupament”.

El portaveu de Compromís, Joan Ribó, ha valorat que s’hagen acceptat algunes esmenes del seu grup per fer “menys restrictiu” el text i l’ús de l’espai públic, però ha censurat que l’ordenança limite “drets fonamentals” i “retallades de la llibertat d’expressió” i “la manifestació de persones”.

El regidor socialista Salvador Broseta ha estimat necessària l’ordenança pel nombre de sol·licituds de l’espai públic que rep l’ajuntament i per l’antiguitat de les normes anteriors, però ha criticat el seu contingut. Ha considerat necessari “harmonitzar” els usos de la via pública i ha defensat els itineraris per als vianants accessibles, la circulació “de forma autònoma i lliure de totes les persones” i ha censurat les discriminacions i les privacions. Al seu torn, Broseta ha manifestat que “el carrer és de tots”, ha reclamat consens.

Crespo, PP, ha ressaltat la “cobertura legal d’una ordre ministerial” que té l’ordenança i ha dit que el PP no s’està “inventant elements”. Ha assegurat que València és una ciutat accessible i que se l’ha reconeguda per açò i ha negat que l’equip de govern pense que el carrer és seu. Crespo ha dit que amb aquest text es pretén organitzar l’ús de l’espai públic i actualitzar regulacions que no estaven.

Comparteix

Icona de pantalla completa