Diari La Veu del País Valencià
El Servef consolida la transformació iniciada en 2015 amb un canvi de nom i 82.000 persones ateses

La conselleria d’Economia li ha pegat la volta “com un calcetí” al Servei Valencià d’Ocupació i Formació de la Generalitat, l’antic Servef, que ara passa a dir-se Labora. Els principals canvis introduïts per la Direcció General d’Ocupació més enllà del canvi de nom i de la imatge són una nova pàgina web i la creació i modernització de noves oficines. L’objectiu és fer tant de la web com de les seus físiques un espai acollidor, proper, humà i transparent que ajude a renovar la confiança de la ciutadania en el servei d’ocupació de la Generalitat.

El nou model reforçarà la personalització del servei amb la incorporació en plantilla de 120 orientadors, la posada en marxa d’oficines mòbils, la territorializació de les polítiques d’ocupació mitjançant el programa Avalem Territori i l’impuls de la contractació de persones joves parades amb Avalem Joves.

Labora va estar presentat dimecres pel secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu; el conseller d’Economia, Rafa Climent; la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i el president de la Generalitat, Ximo Puig. Tots quatre van destacar que el llavat de cara del Servef busca “generar confiança” perquè la imatge del servei d’Ocupació estava “absolutament deteriorada”. En aquesta línia, tant la vicepresidenta com el conseller han destacat que amb Labora es repensaran “les polítiques d’actuació per a adaptar-les a les necessitats reals del territori i del teixit empresarial” a través d’un diagnòstic consensuat en el qual han participat l’Administració, els agents socials i les universitats.

Nomdedéu va explicar que, en definitiva, es vol deixar de banda la imatge “sinistra” del Servef i de les oficines per a passar a ser un “espai d’oportunitats”. En aquest sentit, el conseller va destacar que Labora no és només “un canvi estètic” i la vicepresidenta va remarcar que “no és com abans, que quan se volia dissimular alguna cosa se li canviava el nom i la imatge corporativa”. En aquest cas, el que es pretén és “canviar el paradigma del que és un servei públic d’ocupació”, va apuntar Puig, que va insistir que la “gran prioritat” del Consell és la creació de llocs de treball.

Accions concretes

Tot i que els canvis formals es van donar a conéixer dimecres, els canvis ‘reals’ van començar amb l’inici de la legislatura. Aprofitant la presentació de Labora, el conseller d’Economia va detallar les “xifres que avalen la bona evolució” del Servef des que en 2015 se’n va fer càrrec el Botànic.

Climent va destacar que, des que va començar la legislatura, l’atur s’ha reduït un 31,9% al País Valencià i s’han creat 184.400 llocs de treball nous. En aquest sentit, Climent va posar en valor que mentre que en 2015 el Servef només va mitjançar en l’1,7% dels contractes nous d’eixe any, mentre que en 2017 el percentatge ha augmentat fins al 2,4%. Climent va celebrar que la mitjana estatal de contractació mitjançada pel servei públic d’ocupació és del 2%.

Entre els principals canvis introduïts durant aquestos 3 anys, el conseller va destacar el programa Avalem Joves, Avalem Experiència i Avalem Territori, inclosos en el Pla Estratègic d’Ocupació 2016-2020. En aquest sentit, Climent va celebrar que des que en 2016 va començar Avalem Joves s’han beneficiat directament 28.000 joves d’accions d’ocupació i formació. Per a fer-ho possible, la Generalitat ha invertit 204 milions d’euros. A més, va destacar que les inscripcions al programa de Garantia Juvenil s’han multiplicat per 7. Amb tot, l’atur juvenil s’ha reduït un 30,6%.

Pel que fa a l’Avalem Experiència, que es va posar en marxa en 2017, el Servef ha posat en marxa 207.000 accions d’ocupació i formació de les quals s’han beneficiat 54.000 persones. Tot, amb una inversió efectiva de 230 milions d’euros. Amb aquest programa, i segons les dades de la conselleria d’Economia, la taxa d’atur de les persones d’entre 30 i 64 anys s’ha reduït un 14,1%.

Tot i que de l’Avalem Territori encara no hi ha dades, Climent va destacar que per primera vegada hi ha una diagnosi detallada de les necessitats que és exemple per a altres autonomies “i fins i tot per a països de l’OCDE”.

Comparteix

Icona de pantalla completa