Diari La Veu del País Valencià
‘M’esperaràs’, el debut desitjat d’Albena Produccions en la gran pantalla

“Som allò que desitgem” és una de les frases de la comèdia amb tints dramàtics –un pèl psicòtics– de la primera pel·lícula de Carles Alberola. M’esperaràs és el primer film que escriu i dirigeix l’actor i fundador d’Albena Produccions, qui, junt amb Toni Benavent, està a punt de celebrar –serà en 2019– vint-i-cinc anys de vida de la companyia. Al llarg d’aquest quart de segle d’història, Albena ha creat més de vint espectacles teatrals i ha signat prop de deu audiovisuals, alguns dels quals són espais televisius mítics emesos per l’antiga Canal 9 –com ara Autoindefinits, Socarrats o Maniàtics– però encara no havia pogut debutar en la gran pantalla.

Ara, però, “és un bon moment”, va assegurar Carles Alberola aquest dimecres als Cines Babel durant la presentació de M’esperaràs, la cinta amb què s’inaugura aquest dijous (20 hores) la recuperada Mostra de València, que alça el teló al Palau de la Música amb un film valencià per primera vegada en els 33 anys d’història del festival. Serà, doncs, la conclusió d’un somni perseguit, fer el salt al cine que fins aleshores, per diversos motius, se li havia resistit a la companyia.

M’esperaràs és una adaptació de l’obra de teatre homònima amb què Carles Alberola va guanyar el Palanca i Roca de Teatre als Premis Literaris Ciutat d’Alzira l’any 2013. Poc després, Albena Produccions va fer el muntatge i va recórrer durant dos anys el País Valencià. Aleshores, l’escriptor i actor va veure en el text suficients detalls per a convertir la comèdia en pel·lícula. En 2016, la companyia s’hi va posar amb el rodatge. Els mateixos actors: Alfred Picó, Cristina García i Rebeca Valls canviaven de llenguatge per a passar al cinema sota la direcció d’Alberola, qui alhora encarna també el paper de Rubén.

Tres anys després, M’esperaràs “comença la vida”, va dir Toni Benavent. S’estrena al Palau de la Música com a projecció inaugural de la 33a Mostra de València. Posteriorment, es projectarà als Cines Lys de València i iniciarà aleshores un viatge tan esperat com perseguit, tal com l’esperança i la lluita perquè les coses canvien a què canta aquesta òpera primera de Carles Alberola. La distribució de la cinta ha sigut la part més complicada, i més d’un film en valencià, “un handicap que assumim”, va apuntar Benavent. M’esperaràs es projectarà al Festival Internacional de Chicago, al Festival Internacional del Brasil i al Festival de Lleida per a després arribar també a les Illes Balears i a la resta de l’Estat, sempre en versió original i amb subtítols allà on el valencià no siga comprensible.

És la primera pel·lícula –de baix pressupost (400.000 euros)– però no serà la darrera, tot i “la complexitat” de traure endavant projectes cinematogràfics, va explicar el director del film. “Ara és un bon moment” i encara que “som conscients de les nostres limitacions i que moltes pel·lícules moren perquè no tenen els diners suficients per a contar el que u vol”, Albena Produccions ja té diversos “projectes teixint-se”, va assegurar Alberola.

M’esperaràs duu un recorregut d’èxit com a obra teatral i encara que “no hi ha costum de veure pel·lícules en valencià”, “ens agradaria arrossegar els espectadors que tenim al teatre” perquè el públic que ha pogut veure alguna de les projeccions privades “ens ha transmés bones sensacions”. Albena Produccions està “en el punt de partida” cinematogràfic, va apuntar Toni Benavent, i malgrat que el “futur és inconscient”, allò “ideal seria simultaniejar” el teatre amb el cine. De moment, la companyia assaboreix el debut desitjat en la gran pantalla perquè “les coses que somies de vegades passen”, va afirmar Carles Alberola.

La primera cinta d’Alberola compta amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura i d’À Punt Media. Arnau Bataller és l’autor de la banda sonora; Carles Sanjaime, el director d’actors; Víctor Entrecanales, el director de Fotografia, i Laura Amado, l’autora de la foto fixa.

Comparteix

Icona de pantalla completa