Diari La Veu del País Valencià
La gota freda més important des de 2008 pertorba la quotidianitat amb classes suspeses i vies tallades

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu que a l’interior nord de la demarcació de Castelló –que aquest dijous i divendres està en alerta roja– la precipitació acumulada en 12 hores siga de 300 litres per metre quadrat. En concret, aquest dijous una borrasca atlàntica va penetrar pel sud-oest peninsular, al mateix temps que una borrasca mediterrània es va acostar per les Illes Balears. De fet, l’Aemet va elevar des dels 180 fins als 200 litres per metre quadrat les precipitacions que es poden acumular en 12 hores aquest dijous i divendres. Però, en les zones amb avís de risc extrem, podrien arribar a ser 300 litres per metre quadrat.

L’Aemet destacava aquest dijous que la intensitat de les precipitacions “està sent molt forta” i fins i tot “localment torrencial”:

L’episodi de gota freda va deixar fins a 164 litres per metre quadrat aquest dijous a Almenara (la Plana Baixa), on no plovia tant des de fa 18 anys, segons el balanç de l’Aemet. Aquestos 164 litres es van recollir en només tres hores i mitja i es tracta del valor més alt de precipitació en menys de 24 hores registrat en aquesta localitat des del 24 d’octubre de l’any 2000.

Els avisos segueixen actius a les demarcacions de Castelló –roig– i València –taronja–. Cap a les 23.30h d’aquest dijous, el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat va decretar l’Emergència situació 0 a les comarques de la Plana Alta, la Plana Baixa i el Baix Maestrat. La situació 0 es decreta quan existeix risc per a les persones i els béns.

Aquest dimarts, el cap de Climatologia de l’Aemet al País Valencià, José Ángel Núñez, ja va avançar que, amb el temporal previst, “segurament es trencarà la tendència de nou anys consecutius amb mesos d’octubre d’escasses pluges i fins i tot molt secs, com va ocórrer en octubre de l’any passat o en 2013 i 2014”. Així, les fortes pluges i tempestes esperades per a la vesprada de dijous i la matinada de divendres són les més fortes en octubre des de 2008.

El temporal afecta el trànsit i la vida acadèmica

Durant la jornada de dijous es van produir importants incidències de trànsit. Moltes carreteres secundàries van ser tallades i poc abans de les 17.00h va arribar el torn de la pista de Silla, ja que l’acumulació d’aigua feia impossible la circulació en ambdós sentits. Els problemes per a conduir també van portar Ford Almussafes a suspendre el torn de la nit de dijous a divendres. D’aquesta manera, s’ha evitat que 2.000 treballadors es desplacen per carretera entre les 22.00h de dijous i les 06.00h de divendres. La planta valenciana reprendrà la seua producció a l’espera de l’evolució de la situació meteorològica.

Més de 60 municipis de la demarcació de Castelló van decidir suspendre les classes dijous i mantindre, en molts casos, les escoles tancades fins divendres en previsió que es produïsquen fortes precipitacions. A la demarcació de València, són més d’una cinquantena les poblacions que han suspés les classes d’aquest divendres. Tampoc no hi ha classe ni cap tipus d’activitat a les universitats amb campus a les demarcacions afectades.

L’Ajuntament de València va prendre la decisió de suspendre les classes en tots els col·legis de la ciutat la vesprada de dijous i durant tota la jornada de divendres. A més, el consistori va tancar aquest dijous al públic els parcs i jardins de la ciutat que tenen una reixa al voltant davant la situació d’alerta taronja. L’Ajuntament recomana a la població “no romandre en espais arbrats i circular amb precaució mentre dure la situació d’alerta taronja”. Aquest dijous també es van tancar els cementeris de la ciutat i continuaran així a causa de la situació meteorològica. Amb tot, el consistori recorda que els serveis municipals sí que es realitzen amb normalitat i que el tancament només afecta les visites.

Paralitzada l’activitat al port de Castelló

L’Autoritat Portuària de València (APV) va recomanar als transportistes que avançaren l’hora d’arribada aquest dijous davant la previsió que l’episodi de fortes pluges empitjorara a última hora de la jornada. Per a aquest divendres, les previsions de fortes pluges durant l’inici de la jornada de treball comporten la possibilitat de demorar l’hora d’obertura de portes per a l’accés de camions a les tres terminals. Per tant, l’APV demana als transportistes que confirmen la possible demora abans d’enviar camions portacontenidors cap al port. En cas que siga necessari, Valenciaport podria interrompre l’accés de camions portacontenidors, almenys fins que la situació torne a normalitzar-se.

A Castelló de la Plana, l’Autoritat Portuària va declarar el port en condició ‘Charlie’, és a dir, que es va paralitzar tota l’activitat. La decisió es va prendre a les 16.30h d’aquest dijous a proposta del Pràctic de guàrdia i d’acord amb els criteris establits per la Capitania Marítima.

Vols desviats a Alacant i interrupció de trens

Les fortes pluges d’aquest dijous també van obligar a desviar dos vols de València a Alacant. Es tractava de l’FR9325 Pisa-VLC i de l’FR2215 Santander-VLC.

El trànsit ferroviari també es va veure afectat per les condicions meteorològiques adverses aquest dijous. És el cas de la línia C6, en el tram entre Almenara i Moncofa (la Plana Baixa). La circulació de la línia C3 de Rodalies València també va ser interrompuda entre les estacions de València-Font de Sant Lluís i València-Sant Isidre, per la qual cosa Renfe va establir transbords per carretera entre ambdues estacions per als viatgers afectats.

Dispositiu especial

L’alerta per l’episodi de gota freda ha mobilitzat els responsables d’emergències i efectius de bombers de les tres demarcacions. L’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) coordina un dispositiu de fins a 2.000 persones. Dins del desplegament, des de la Generalitat es van adreçar als ajuntaments per a sol·licitar-los que realitzaren juntes locals de seguretat; mobilitzaren el personal implicat en l’emergència; advertiren la població, i prengueren mesures com ara la suspensió de les classes en coordinació amb la Conselleria d’Educació.

Prèviament, durant les 48 hores anteriors a l’inici de l’episodi, la direcció tècnica va emetre avisos a les agències implicades en les emergències, com ara els consorcis provincials de bombers, bombers municipals, bombers forestals, institucions i organismes com els ajuntament. En total, el dispositiu pot arribar a mobilitzar 2.000 efectius, en funció de l’evolució de l’episodi.

A València, els serveis municipals han reforçat les seues dotacions i han inclòs mesures com ara l’apilament de tanques per a situar-les a l’entrada i eixida de túnels on puga haver-hi problemes, així com més agents de Policia Local en la Sala del 092 i bombers davant les precipitacions registrades.

A Borriana (la Plana Baixa), vora una trentena de persones han passat la nit de dijous a divendres en un pavelló, habilitat pel consistori i Creu Roja, ja que les fortes pluges que han caigut a la zona on tenen les cases no garantia la seua seguretat.

Comparteix

Icona de pantalla completa