Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol interposarà un recurs d’inconstitucionalitat contra la reprovació del parlament català a Felip VI

El govern espanyol aprovarà aquest divendres al Consell de Ministres la interposició d’un recurs d’inconstitucionalitat contra la reprovació a Felip VI que es va votar la setmana passada al Parlament de Catalunya, segons ha anunciat la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo. Per a la també ministra d’Igualtat “un parlament autonòmic no pot intentar definir la forma d’Estat d’aquest país”.

“La reprovació no té cap sentit des del punt de vista jurídic però sí que ha d’obtindre una resposta política, i per aquest motiu anirem al TC com hi vam anar fa un parell de mesos quan es va intentar recompondre les lleis que trencaven la Constitució, l’Estatut i la unitat territorial d’Espanya”, ha manifestat Calvo.

L’executiu espanyol ja va anunciar dijous passat –poques hores després de la votació al parlament de la resolució aprovada per Junts per Catalunya, ERC i Catalunya En Comú Podem i l’abstenció de la CUP– que estudiava “les mesures legals al seu abast per a impedir sempre aquelles actuacions que soscaven la posició constitucional de totes i cada una de les institucions de l’Estat”.

En un comunicat d’urgència, l’executiu de Pedro Sánchez titlla la resolució de “políticament inacceptable” i assegura que “és producte de la deriva dels grups independentistes, que, inexplicablement, han comptat amb el suport d’un altre grup parlamentari, en la seua irresponsabilitat d’utilitzar les institucions catalanes en ampliar el conflicte i no servir els interessos generals de tots els catalans”.

Malgrat aquest recurs, la vicepresidenta del govern espanyol s’ha mostrat convençuda que les formacions independentistes donaran suport als pressupostos generals de l’Estat sense fer gestos, tampoc, respecte als presos. “Tenim un govern de Catalunya que és el que la llei pot permetre, tenim obertes comissions que fa 11 anys que no es reunien i quasi cada setmana hi ha un ministre a Catalunya”, ha dit, perquè “anem fent natural el que abans havia estat desallotjat”.

En aquest sentit, Calvo ha insistit que és “inacceptable” que es pretenga “donar un ultimàtum” al govern espanyol o que es prove d’assaltar el Parlament de Catalunya, però ha assegurat que el govern espanyol ja ha donat “proves suficients” de la seua “defensa de la Constitució” i “és responsable i fiable”. En tot cas, ha denunciat que PP i Cs no “ajuden” a la resolució del conflicte sinó que busquen “empitjorar les coses”.

Comparteix

Icona de pantalla completa