Diari La Veu del País Valencià
Més de 50 empreses signen la iniciativa empresarial per l’ètica i el bon govern impulsada per Transparència

Més de 50 empreses valencianes de tots els sectors han signat aquest dimarts la iniciativa empresarial per l’ètica i el bon govern que el Consell, mitjançant Transparència, ha impulsat amb l’objectiu “d’alçar la hipoteca reputacional” del País Valencià. En un acte que ha reunit polítics, empresaris i societat civil, el conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, ha posat l’èmfasi en la necessitat de “consolidar el corrent d’integritat” i treballar conjuntament per a evitar “corrupteles i corrupcions”.

La declaració de bones pràctiques s’ha treballat des del departament de Transparència, juntament amb la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), la Confederació de Cooperatives i les Cambres de Comerç, perquè tant el Consell com les empreses treballen pel bon govern i la bona reputació del País Valencià.

El conseller ha insistit que cal ser “molt exigents” amb el comportament de l’administració i les empreses i que “aquesta declaració va més enllà de les bones intencions”. Segons ha explicat, en arribar a la conselleria es va detectar que hi havia un problema –el de la corrupció–, però també es va posar en valor el treball de les empreses valencianes i finalment s’ha començat a treballar per a avançar i millorar en l’ètica i el bon govern, tant empresarial com administratiu. De fet, Alcaraz ha explicat que una iniciativa com aquesta no s’ha fet enlloc i que, per tant, el País Valencià es pioner i “un referent” en llançar un missatge de compromís i concret en favor de la transparència i les bones pràctiques.

D’aquesta manera, segons ha traslladat la directora general del Grupo Sorolla Educación, Maria Teresa Ramos, les més de 50 empreses han signat la declaració amb la qual es comprometen amb l’ètica empresarial i el bon govern corporatiu i els seus principis; fan palesa la seua voluntat de promoure i consolidar una millor cultura empresarial “com ja han fet les empreses que lideren el bon govern corporatiu”, amb mecanismes de prevenció de la corrupció com codis de conducta, canals de denúncies, auditories ètiques, informes de bon govern, formació, comunicació, sensibilització interna i externa, transmissió de les bones pràctiques a la cadena de valor, diàleg amb els grups d’interés, impulsar aliances pel bon govern, entre d’altres, i mostren el seu convenciment que “les institucions han de ser exemplars, transparents i íntegres per a impedir qualsevol mala pràctica i això implica la modernització dels seus procediments, avançar en la simplificació administrativa, guanyar en racionalitat i claredat i, d’eixa manera, en eficàcia econòmica i en transparència per a erradicar els espais d’opacitat i confusió”.

El president de la CEV, Salvador Navarro, ha valorat la importància d’aquesta declaració i ha assegurat que les empreses valencianes són “exemplars”. Tot i això ha assegurat que des de la CEV advoquen per la gestió responsable i el compromís social. De fet, ha explicat que la societat, de la qual també formen part els empresaris, s’ha tornat més exigent pel que fa a la transparència i les bones pràctiques tant del govern com de les empreses. En aquest sentit, Navarro ha assenyalat que cada vegada és més important ‘el com’ i no només el ‘quant’, en referència al fet que no només és important tindre beneficis, sinó que s’ha de prestar atenció a com s’obtenen.

Alçar la hipoteca reputacional

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha clausurat l’acte posant de manifest que amb aquesta declaració es fa un pas endavant per a alçar la hipoteca reputacional del País Valencià. Segons el president, aquest acte defineix el sistema de valors del territori valencià i explica el que representarà el futur del País Valencià.

“La responsabilitat social i l’ètica són un intangible imprescindible” per al futur econòmic del País Valencià. Puig ha defensat que vénen moltes empreses al País Valencià, i que la inversió estrangera al territori ha augmentat notablement el darrer any gràcies a la seguretat jurídica que ofereix el territori i a l’espai de lliure competència que representa. A tot això cal sumar, segons el president, la creació de la Conselleria de Transparència, de l’Agència Antifrau i el Consell de Transparència que “suposa una xarxa de voluntat política més enllà de qualsevol partidisme”.

Comparteix

Icona de pantalla completa