Diari La Veu del País Valencià
Circuit Bucles: la dansa salta del Verkami a l’apadrinament del Centre del Carme

El Circuit Bucles Dansa va nàixer fa sis anys al barri de Russafa com un projecte personal amb l’objectiu d’apropar la disciplina a la gent. Si el públic no va a la dansa, la dansa anirà al públic i, per tant, el festival va optar per propostes contemporànies al carrer, amb formats breus i atractius. En 2012, espectadors hi havia, encara que atenent a les últimes dades publicades per la Societat Generals d’Autors i Editors (SGAE) en el seu Anuari, la dansa, que estava en crisi fins a 2016, va aconseguir millorar en 2017 tots els indicadors (un 3,2%) tant en funcions i recaptació com en espectadors.

Circuit Bucles ha seguit una “evolució lògica”, anant “a poc a poc” i tenint sempre present la “intenció de créixer”, va reconéixer aquest dimarts la directora artística del festival, Isabela Alfaro. Eixe camí ha dut el certamen de dansa a fer un salt estratègic i qualitatiu, ha passat d’engegar un Verkami per a finançar la primera edició a rebre el suport de totes les institucions i l’apadrinament del Centre del Carme. A la seu del Consorci de Museus se celebrarà la 6a edició amb més de 30 actuacions de dansa contemporània, concerts –on destaca l’actuació de Zenet–, el Festival Internacional Screendance Movement, un certamen coreogràfic per a joves talents –que abans era la secció de Minibucles–, tres classes magistrals amb Diego Snniger, Kernel Dance Theatre i HuryCan, així com un taller de dansa inclusiva per a persones en cadira de rodes.

“Partíem sense cap padrí” i amb “la necessitat personal” de crear oportunitats per a visibilitzar la dansa perquè “a València no hi havia res”, va explicar la directora artística del festival. Ara el panorama és un altre, va apuntar Alfaro, perquè a la ciutat hi ha “espai” suficient per a celebrar tres festivals específics: Circuit Bucles, 10 Sentits i Dansa València, que són “compatibles” i, a més, “és el que el sector necessita” perquè la dansa “estiga en la vida quotidiana”. A aquesta “evolució lògica” de la dansa en el panorama cultural de la ciutat cal sumar els apartats que hi reserven altres certàmens com Tercera Setmana, Russafa Escènica i Cabanyal Íntim. “Ara podem estar més relaxats”, va afegir la ballarina de Frágiles Danza.

Un total de 20 dels 30 espectacles d’aquesta edició tindran lloc al Centre del Carme del 20 al 28 d’octubre. / DIARI LA VEU

Circuit Bucles va disposar en la primera i segona edició amb zero euros, amb 3.000 en la tercera, 5.000 en la quarta, 24.000 en la cinquena i per a aquesta sisena que tindrà lloc del 20 al 28 d’octubre compta amb 45 euros de pressupost. Però, no només és una qüestió de diners, perquè el festival ha aconseguit sumar al projecte les tres institucions (l’Institut Valencià de Cultura, la Diputació de València i la regidoria d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València) i tres empreses privades com Velarte –que patrocina el primer certamen de talents– la Caixa i Banc Popular. Una de les novetats serà l’estrena d’un nou espai, després de tres anys al barri de Russafa i dos a Benimaclet, el festival entra a formar part de la programació del Centre del Carme, un dels llocs de València “on passen algunes de les coses més interessants”, va destacar Isabela Alfaro.

El Centre del Carme vol ser l’escenari de “tot aquell que tinga un projecte de cultura contemporània interessant”, perquè malgrat el que es puga pensar sobre el conservadorisme del públic valencià “hi ha demanda per a l’oferta contemporània”, va defensar el gerent del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont. Per això, l’antic monestir ha apadrinat el Circuit Bucles perquè “València ha perdut la por i té fam de cultura contemporània” i les possibilitats que ofereixen els claustres i espais del Centre del Carme van més enllà de la logística, ja que “és un privilegi gaudir de les propostes actuals junt amb la gent que les fa”, va emfatitzar Pérez Pont.

30 propostes “subversives”

Subversiu és el lema d’aquesta 6a edició que, malgrat l’acolliment institucional i el mecenatge privat, l’organització de la dansa continua necessitant una defensa des de la trinxera, “sobreviu nadant contracorrent” i els protagonistes són “persones creatives, somiadores, rebels i inconformistes”.

Companyies com la de Diego Sinniger, Iron Skulls, la Kernel Dance Theatre, la de Roser López Espinosa, la HuryCan, la Paloma-Siberiana i Tejifo Conectivo es barregen amb propostes dels valencians de la Lola Boreal, Lorenza Di Calogero, Batecs So, MaRRoch, Colectivo Alondra, Eva Bertomeu i Mou Dansa junt amb Setem. La dansa espanyola estarà present amb projectes de performance que s’allunyen del tòpic de la gitana sabatejant amb vestit de faralaes a càrrec de Rosa Sanz, Jisé Manuel Álvarez i el Grupo Flamenco Armónico, dirigit per Ulises Pistolo.

Per primera vegada, València acull el FIVER, on es projectaran 18 peces de cine dansa i, també per primera vegada, l’antic cicle Minibucles destinat a propostes emergents es converteix en un certamen coreogràfic on participaran 20 joves talents que s’han seleccionat dels més de 50 candidats que es van presentar a la convocatòria. El guanyador gaudirà d’una beca de formació amb la companyia València Dancing Forward.

La música s’incorpora com a novetat a la programació per a atraure més i nous públics, va explicar Isabela Alfaro. L’atractiu de l’oferta sonora la representa el concert gratuït de Zenet (21 d’octubre). El cartell musical el completen el DJ valencià Sergio Máñez i la banda Pheromone Blue (27 d’octubre) i el grup valencià Frukatinka que actuarà el 20 d’octubre en la festa d’inauguració al Centre del Carme.

Comparteix

Icona de pantalla completa