Diari La Veu del País Valencià
Open Arms sensibilitza els escolars i la ciutadania valenciana sobre les morts al Mediterrani

El vaixell Astral de l’ONG Proactiva Open Arms estarà amarrat a la Marina de València fins al 21 d’octubre que ve per a sensibilitzar escolars i ciutadans sobre la realitat que es viu al Mediterrani, abans de reprendre les seues missions d’observació, denúncia i rescat.

El capità de l’embarcació i cap de missions d’Open Arms, Riccardo Gatti, ha alertat que l’emergència actual “no és la que es presenta per l’arribada a Europa, sinó per persones que moren en el mar” i ha defensat que “cal estar allà per a seguir les tasques de rescat i denúncia”.

Gatti ha denunciat que al Mediterrani central les polítiques europees “han portat a la desaparició de les ONG” i quasi no hi ha operatius de rescat i de denúncia “per a mostrar el que ocorre allí, que són violacions de les normatives internacionals”. “No s’han parat per complet [els rescats] però han anat creixent les dificultats”, ha afegit, i ha relatat que, com que no hi ha un port on desembarcar els rescatats, “és pràcticament impossible estar dies i setmanes amb persones a bord”, perquè seria “molt arriscat”. Per això, ha explicat que han optat per seguir les seues tasques de denúncia de “totes les violacions dels drets humans en el mar i les accions directes dels governs”.

Durant aquesta setmana, l’ONG presentarà a València “la realitat del que ocorre al Mediterrani central i del que viuen les persones que volen arribar a Europa”, més enllà de les tasques que realitzen les diferents ONG.

“Hi ha previsió cada dia d’un alt nombre de xiquets i adolescents que vindran”, ha assegurat Gatti. “Estarem fins diumenge [a València] i dilluns anirem a Barcelona per a organitzar-nos i tornar a eixir al mar”, ha afegit el responsable, qui ha explicat que les persones que visiten el vaixell coneixeran la tripulació i veuran vídeos i fotos de rescats. “Els explicarem la realitat i el context d’allò que ocorre en el Mediterrani central. Farem una tasca de sensibilització i pedagogia perquè s’entenga el que està ocorrent”, ha afegit.

Entre els onze integrants de la tripulació de l’Astral està com marinera i socorrista Anabel Montes, una de les integrants de l’ONG que van ser retinguts a Sicília acusats d’afavorir la immigració clandestina i ser equiparats amb la màfia, cosa que ha qualificat d'”absurda”. En la seua opinió, que es prengueren tantes mesures per a intentar detindre un vaixell xicotet com el d’Open Arms volia dir que molestaven perquè mostraven “una realitat que es vol mantenir oculta perquè no interessa”.

A parer seu, va ser una “maniobra de difamació” perquè perderen suports, així com de “por” perquè s’espantaren i se n’anaren de la zona i que “seguira passant el mateix però sense que ningú ho denunciara”.

El vaixell i la seua tripulació, que van arribar aquest diumenge des de Líbia, han sigut rebuts pel director general del Consorci València 2007, Vicent Llorens, i la regidora de Cooperació Internacional i Migració de València, Neus Fábregas, el departament de la qual ha coordinat la visita d’onze grups d’escolars i d’associacions i ciutadans.

Comparteix

Icona de pantalla completa