Diari La Veu del País Valencià
Els nutricionistes reclamen un etiquetatge senzill i visual que ajude a escollir aliments saludables

El 60% dels aliments que posem a la cistella de la compra és menjar processat o envasat, cosa que provoca en moltes ocasions dèficits nutricionals. A més, més de la meitat dels productes envasats, en general, supera els límits de sucre, sodi, greixos refinats o calories, fet que els converteix en productes ‘alts en’ sense que aquest distintiu aparega de manera clara en l’embalatge o el precinte.

Així ho adverteix el Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa), que alerta que a l’estat espanyol s’utilitza un sistema d’etiquetatge “poc útil, ja que només indica de manera resumida i en percentatge quina quantitat d’energia (quilocalories), greixos, hidrats de carboni, proteïnes i sal aporta una ració de producte, així com el llistat d’ingredients que el componen per ordre de major a menor presència d’aquestos”.

“L’etiqueta convencional, l’única que és obligatòria, requereix un alt nivell de coneixements de nutrició per a poder interpretar-la i no facilita la compra d’aliments saludables”, assenyala la presidenta del CODiNuCoVa, Paula Crespo. Per això, amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació, que se celebra el 16 d’octubre, els dietistes-nutricionistes valencians reclamen un sistema d’etiquetatge frontal senzill i visual que ajude a identificar de forma ràpida els nutrients de risc en els aliments.

“Els consumidors tenen dret a rebre una informació exacta, estandarditzada i comprensible sobre el contingut dels productes alimentaris. La implementació d’un etiquetatge frontal comprensible ajudaria a l’elecció dels aliments i, per tant, a tindre una cistella de la compra més saludable”, exigeix Crespo. En aquest sentit, la institució col·legial celebra la proposta en matèria de consum que ha anunciat la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, en l’última compareixença en la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats en la qual ha plantejat la inclusió de sistemes gràfics d’etiquetatge d’aliments processats que afavorisquen una major comprensió del consumidor sobre els seus continguts.

“Triar quin etiquetatge nutricional frontal és el millor per als consumidors espanyols no és una cosa senzilla. Per això és imprescindible comptar amb l’assessorament de dietistes-nutricionistes. Un etiquetatge erroni pot produir l’efecte contrari: una cistella de la compra menys saludable”, explica la presidenta del CODiNuCoVa.

Una dieta poc saludable

“Podem dir que la majoria dels productes amb etiqueta tenen sucres afegits. Els productes processats ens aporten tres quartes parts del sodi total de la dieta i un terç dels greixos prové del menjar ràpid. Al final, el millor consell és que en la cistella de la compra tinguen prioritat els aliments frescos”, afirma, per la seua banda, Luis Cabañas, dietista-nutricionista i secretari del CODiNuCoVa.

De fet, una enquesta realitzada pel CODiNuCoVa sobre ‘Com mengem a la Comunitat Valenciana?’ posava de manifest certs hàbits alimentaris “no massa saludables” instaurats entre els valencians, com ara l’elevada ingesta d’aliments ultraprocessats, dolços i brioixeria entre els més joves i l’excés de productes congelats i el menjar ràpid en la mateixa franja d’edat. Les verdures, les hortalisses i els llegums són els principals aliments de què manca la dieta dels valencians, enfront de l’excés de pasta, arròs, pa i cereals.

Pel que fa als aliments frescos, des del CODiNuCoVa advoquen per incloure logotips que els identifiquen com a aliments de primera necessitat i opcions preferents en la compra. En resum, “prioritzar el mercat en lloc del supermercat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa