Diari La Veu del País Valencià
El preu de l’electricitat encadena 6 mesos de pujades i creix un 11% respecte a 2017

En els mesos d’agost i setembre el preu de la llum va arribar de nou a màxims històrics. FACUA-Consumidors en Acció va denunciar a finals d’estiu que el mes d’agost el rebut de la llum va ser el més car des de gener de 2017 i el quart més alt a la història. Segons l’associació, el rebut de l’usuari mitjà va arribar als 80,73 euros, una xifra 9 euros superior a la del mateix mes l’any passat. De fet, va denunciar aleshores que en tan sols dotze mesos el rebut s’ha encarit un 12,4%.

Pel que fa al mes de setembre les dades continuen sent poc esperançadores. Segons l’Índex de Preus al Consum (IPC), que publica cada mes l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el mes passat el preu de l’electricitat i del combustible va ser un 11,4% superior al de setembre de 2017. Respecte al mes d’agost els preus s’han incrementat un 2,5% i entre gener i setembre de 2018 la pujada ha sigut del 4,6%.

En setembre el preu de la llum va arribar a dos màxims històrics. En primer lloc, el dia 5, amb una mitjana de 18,02 cèntims per quilowatt-hora. Dies després, el 10 de setembre el preu de l’electricitat al mercat majorista va arribar a 79 euros per megawatt-hora (MWh).

De fet, segons les dades de l’INE, el preu de la llum i dels carburants no ha deixat d’incrementar des del mes d’abril, de manera que ha encadenat 6 mesos seguits de pujades. Tant és així que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va fer pública en juliol la seua preocupació per “l’elevat” preu de l’energia i per si “hi ha alguna cosa més” que una “situació conjuntural” darrere d’aquest increment.

En un comunicat, Facua posa de manifest que “després de la sisena pujada mensual consecutiva de 2018, el rebut de la llum de l’usuari mitjà acumula ha un encariment del 92,2% en només 15 anys”. D’aquesta manera, i segons les seues dades, la factura és hui 40 euros més cara que en 2003.

Mesures contra la pobresa energètica

Aquestes pujades afecten especialment els col·lectius més vulnerables, com són els aturats de llarga durada i els pensionistes. Segons un informe del Síndic de Greuges, només a la ciutat de València un de cada cinc ciutadans està afectat per la pobresa energètica.

Davant la pujada continuada de la llum, el Consell de Ministres del govern espanyol va aprovar el 5 d’octubre un decret de mesures urgents contra la pobresa energètica i per a abaratir la factura de la llum. Entre d’altres, el govern espanyol va acordar suspendre durant sis mesos l’impost del 7% sobre la generació elèctrica, eliminar l’impost al sol i treure traves per a afavorir l’autoconsum.

D’altra banda, ha ampliat els supòsits per a beneficiar-se del bo social i també en podran gaudir les famílies monoparentals i les famílies amb persones amb dependència de grau 2 i 3. A més, impulsa un bo tèrmic per a ajudar a pagar la factura de la calefacció a les mateixes persones que es poden acollir al bo social.

Comparteix

Icona de pantalla completa