Diari La Veu del País Valencià
La Diputació de València unirà deu municipis amb vies ciclistes i per als vianants

El projecte ‘Per L’Horta Nord amb bici 10.0’ que impulsa l’àrea de Medi Ambient de la Diputació connectarà deu municipis de la comarca a través d’una xarxa de vies per a ciclistes i vianants de més de 75 quilòmetres.

La iniciativa preveu convertir els 35 quilòmetres de carrils bici actuals en més de 75 que connectaran els pobles entre ells i amb els recursos naturals i patrimonials de la comarca. La realització d’aquest projecte preveu una inversió d’uns 4,5 milions d’euros, que variarà en funció de les solucions constructives definitives per a cada eix de la xarxa.

La vicepresidenta de la corporació, Maria Josep Amigó, i el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, han presentat el pla aquest 10 d’octubre acompanyats pels alcaldes d’Albalat dels Sorells, Meliana, Foios, Albuixec, Emperador, Massalfassar, Museros, Massamagrell, La Pobla de Farnals i Rafelbunyol, apunta la Diputació.

La vicepresidenta de la corporació va lamentar que durant els últims anys s’elaboraven projectes i es construïen carrils bici “de manera descoordinada i, fins i tot, incompleta deixant pel nostre territori una gran quantitat de quilòmetres de carrils, rutes municipals inconnexes o vies no motoritzades que no van a enlloc”. Al judici d’Amigó, l’Horta Nord es troba en “un punt de partida immillorable per a cosir una vertadera xarxa no motoritzada, que no estarà basada en grans obres sinó en infraestructures ja existents, en xicotetes actuacions per a unir carrils bici, camins rurals i vies verdes amb una senyalització i filosofia comuna”.

Bort assenyalà que “hi ha infraestructures, com ara la carretera V-21 o les vies del tren, que parteixen totalment la comarca i que tallen les connexions naturals dels municipis amb el mar i entre ells mateixos”. Amb aquest projecte, per contra, s’obri “una nova forma d’articular el nostre territori i de valorar els seus recursos naturals i patrimonials”, va afirmar el diputat de Medi Ambient. “Aquesta xarxa de vies ciclistes i per a vianants el que fa és pensar de forma global, en la comarca, i actuar de manera local per a millorar tant la relació de les veïnes i veïns amb el territori, com la seua qualitat de vida”, ha puntualitzat el diputat, per a destacar que és la conseqüència d’un procés de participació i mobilització ciutadana en la comarca durant anys.

El projecte compta amb un pla estratègic que conforma un document de partida i un full de ruta per a la concreció de les diferents parts del projecte. ‘Per l’Horta Nord amb bici’ té una comissió de treball permanent, formada per la Diputació i els deu municipis inicials, que es reuneix cada mes per a planificar les diferents accions del projecte i el seu seguiment.

La Xarxa ‘Per l’Horta Nord amb bici’

La xarxa és una iniciativa que pretén humanitzar el territori i respondre a la demanda social creixent per impulsar la mobilitat sostenible. Els objectius del pla estratègic del projecte són planificar una xarxa d’itineraris ciclistes que garantisquen la connexió entre els diferents municipis de l’Horta Nord i identificar les possibles vies per a unir els municipis i el mar.

El pla constitueix també un document de planificació que serveix com a punt de partida per a estructurar una xarxa d’itineraris ciclistes en tota la comarca, més enllà dels deu municipis inicials.

Comparteix

Icona de pantalla completa