Diari La Veu del País Valencià
La policia identifica la persona que va atacar els periodistes amb gasos lacrimògens el 9 d’Octubre

El delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Fulgencio, ha confirmat aquest dimecres que hi ha “diligències obertes” per delictes de lesions, desordres públics i almenys un delicte d’odi en les xarxes socials pel 9 d’Octubre.

La jornada es va saldar aquest dimarts amb 148 identificacions i un detingut que estava en crida i cerca per fets previs. No obstant això, són “xifres obertes”, ja que “els serveis de policia judicial i d’informació continuaran treballant amb les identificacions d’ahir i amb els gravacions de vídeo que es van efectuar per ordre d’aquest delegat per a detectar aquelles actituds que foren contràries a dret. Això donarà lloc, juntament amb altres diligències que ja estan obertes, a una investigació policial que, si escau, es traslladarà a l’autoritat judicial”.

Així ho ha assegurat Fulgencio en declaracions als mitjans després de mantindre una reunió amb la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra. Segons el seu balanç del 9 d’Octubre: “Vam fer el que calia fer i en això estarem: a garantir els drets dels ciutadans i recuperar la festa per a tots els valencians”, ha asseverat.

La majoria de les identificacions, ha precisat, es van dur a terme en els mitjans de transport, en els sistemes d’arribada, encara que també va haver-hi algunes durant el desenvolupament dels diferents actes festius. “Vam disposar tot un servei d’intercepció i identificació de les diferents persones que venien a manifestar-se tractant d’identificar aquells que a priori podrien tindre una actitud no recomanable per a l’ús de la via pública”, ha subratllat.

Quant als moments de tensió protagonitzats per grups d’ultradreta en els quals presumptament es va llançar una substància irritant, el delegat del govern espanyol ha assenyalat que encara està per determinar si allò que va produir els danys irritants als ulls va ser produït pel llançament d’una bengala. “Si finalment es demostrara que això va ser acompanyat de la utilització d’un gas, el retret jurídic seria major”, ha avisat. En tot cas, el llançament d’aquesta bengala ja és una “infracció administrativa greu” i “en funció de les conseqüències que haja tingut per a les persones, pot ser delicte”. S’està investigant i “la persona que va llançar la bengala està perfectament identificada”, ha asseverat.

Comparteix

Icona de pantalla completa