Diari La Veu del País Valencià
Les fortes pluges a les Illes Balears deixen almenys deu morts i un xiquet continua desaparegut

El temporal a les Illes Balears s’ha cobrat la vida d’almenys deu persones i un xiquet encara continua desaparegut. Aquest és el balanç, de moment, per les fortes pluges que s’han registrat a l’illa de Mallorca, totes elles al municipi de Sant Llorenç des Cardassar. Fins a 400 efectius han treballat a la zona per a avaluar els danys i atendre la població afectada. El servei d’emergències ha informat que les necessitats de roba, menjar i mantes ja estan cobertes. També s’ha posat a disposició dels afectats un telèfon gratuït, el 900 600 112.

La titular de l’executiu ha posat de relleu la implicació en el succés del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que s’ha desplaçat fins a Sant Llorenç de Cardassar per a conéixer de primera mà les conseqüències de les inundacions. Armengol també ha agraït “el magnífic i incansable treball de totes les persones, cossos i forces que s’han mobilitzat des de l’Ajuntament, el Consell Insular, el Govern autonòmic, el Govern estatal, voluntaris i empreses, que estan ajudant en tot el que poden, començant a reconstruir i, sobretot, cercant aquelles persones que encara estan desaparegudes”.

D’altra banda, el govern balear ha anunciat que els centres docents públics de Sant Llorenç des Cardassar i de s’Illot restaran tancats aquest dijous. A més, també s’han suspés algunes rutes de transport escolar.

Més reforços per a la búsqueda

La Unitat Militar d’Emergències (UME) ha desplaçat fins a Mallorca des de València un centenar d’efectius, huit vehicles, una embarcació, tres helicòpters i tres gossos de rastreig per a sumar-se a les labors d’auxili als afectats pel desbordament del torrent de Sant Llorenç des Cardassar.

Segons ha informat la UME al seu compte de Twitter, a primera hora de la matinada ha eixit de València un vaixell amb 18 militars que transporta 8 vehicles tot terreny i una embarcació que s’incorporaran al dispositiu desplegat a l’illa per part dels cossos de seguretat i emergències civils.

Tots els serveis d’emergències disponibles –Guàrdia Civil, bombers, policies locals i efectius de Protecció Civil– treballen des de la nit del dimarts en la zona afectada pels desbordaments. Entorn d’un centenar de persones han passat la nit en un poliesportiu de Manacor habilitat i en altres espais públics per a acollir els qui no poden arribar a les seues cases o han hagut d’abandonar-les a causa de les inundacions o danys patits per les correntades.

Puig expressa la solidaritat del poble valencià i ofereix ajuda

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha expressat la solidaritat del poble valencià davant la tragèdia i ha oferit ajuda a la presidenta Armengol.

Així ho ha indicat Puig als mitjans de comunicació a Brussel·les, on ha acudit al Comité de les Regions per a parlar sobre migració i connexions ferroviàries.

“Estem consternats. He estat parlant amb la presidenta de Balears donant-li tota la solidaritat del poble valencià i tota l’ajuda possible si és necessària”, ha explicat Puig, qui ha admés que en “tota la conca del mediterrani les pluges torrencials generen catàstrofes”.

En aquest sentit, ha manifestat que el canvi climàtic “està ací” i que cal “buscar les millors fórmules per a fer mesures estructurals que impedisquen la transformació del clima”. “Desgraciadament, la catàstrofe a les Illes pot augmentar i esperem que moltes persones desaparegudes puguen aparéixer”, ha dit per a insistir en “la solidaritat del poble valencià amb totes les persones i famílies afectades i el conjunt de ciutadans” de les Illes.

Comparteix

Icona de pantalla completa