Diari La Veu del País Valencià
Els símbols feixistes desllueixen la processó cívica davant la passiva mirada de la Policia

El protocol no canvia: baixa la Senyera sense inclinar-se, sonen els himnes, el seguici encara el carrer i els crits dels grups radicals comencen a insultar tot aquell col·lectiu social, cultural i polític que no s’incline davant la intolerància que professen. Les escridassades i insults (fotogaleria) als representants electes democràticament com Joan Ribó i el setge despectiu cap als membres de Compromís en la processó cívica del 9 d’Octubre no s’ha desviat ni un pèl del guió establert des de fa massa anys en aquesta celebració.

La diferència respecte a 2017 només l’ha marcada el fort dispositiu policial, tant per dins com per fora de les tanques que separen el públic dels participants en el recorregut, que ha impedit que la tensió arribara a l’agressió, però, per altra banda, s’han continuat permetent enaltiments franquistes i simbologia feixista tant entre els espectadors com entre els participants en la marxa.

El líder de l’extinta Coalició Valenciana Juan García Sentandreu junt amb membres del GAV a la plaça de l’Ajuntament. / DANIEL GARCÍA-SALA

El gran desplegament d’agents ha franquejat per dins i per fora els col·lectius d’esquerra que han desfilat en la processó cívica. A cada cantonada hi havia ubicats diversos policies que vetlaven perquè la tensió no superar els límits de l’enfrontament dialèctic. És podia insultar amb el catàleg d’estructures sintàctiques habituals dels ultres, dirigir exabruptes com “traïdors, maricons, fills de puta, cabrons i desvergonyits”; els típics “fora, fora”, els assidus càntics de “som valencians, mai catalans”; els “heu venut Espanya”, o la variant “heu venut València”.

El dispositiu policial per a garantir que els radicals pogueren insultar sense pegar ha arrancat queixes entre els ultres. / DANIEL GARCÍA-SALA

Però, enguany, després de les agressions ultres durant la manifestació vespertina del 9 d’Octubre de 2017, la policia construïa un mur entre increpadors, les tanques i els participants. L’alt dispositiu policial per a garantir que els radicals pogueren insultar sense pegar ha arrancat queixes entre els ultres: “Teniu por”, cridaven a la plaça de Sant Vicent al seguici encapçalat per l’alcalde de València. Segurament, la forta presència policial ha propiciat que, en aquesta ocasió, les escridassades cap als polítics i col·lectius d’esquerra s’hagen barrejat amb més aplaudiments que en altres anys. Xiular un govern i aplaudir-lo mentre desfila ha sigut una escena més normalitzada. Un home podia cridar “porcs”, “catalanistes” o “nazis”, mentre uns joves aplaudien el pas dels progressistes.

>

La quantitat de frases despectives que el públic que omplia la plaça de l’Ajuntament, el carrer de Sant Vicent, bona part del carrer la Pau i la plaça d’Alfons el Magnànim ha sigut similar a la d’altres anys. El setge policial a partits com ara Compromís s’ha esvaït en arribar la coalició a la plaça d’Alfons el Magnànim. Els agents han ubicat els membres del partit que participaven en la marxa fora del Parterre, junt amb els espectadors, a tocar i sense separació, moment en què, tot coincidint amb les últimes notes de l’Himne Regional, s’ha tornat a elevar la tensió dialèctica. Tanmateix, el radicalisme enfurismat no ha anat més enllà del crit, tot i la ‘desprotecció’ policial de la coalició, els ultres i els espectadors es podien moure amb llibertat.

Participants en la processó cívica a València amb símbols franquistes. / DIARI LA VEU

Els bombers forestals, que estaven concentrats des de primera hora d’aquest dimarts al Palau de la Generalitat per a exigir a Pedro Sánchez que es materialitzen les millores en les seues remuneracions, han entrat al carrer Sant Vicent. Ha sigut un dels moments de major tensió i la policia ha obligat els bombers a abandonar el carrer dirigint-los cap a la plaça Redona.

Els grupuscles ultres han pogut lluir simbologia feixista, banderes i adhesius franquistes i arengar els assistents amb crits d'”arriba España”. Davant l’atenta mirada de la policia, es voltejaven àguiles de sant Joan Evangelista i els espectadors que combregaven amb radicals com España 2000 i el GAV, podien unir-se al crit d'”arriba España”, reiteradament, deslluint, una vegada més la processó cívica a València.

Entre els espectadors s’ha pogut veure al·lusions als llaços grocs amb una soga. / DIARI LA VEU

Comparteix

Icona de pantalla completa