Diari La Veu del País Valencià
Pedro Sánchez posa el País Valencià com a exemple de l’Espanya de la convivència

El president del govern espanyol Pedro Sánchez ha posat aquest dimarts com a exemple d’europeisme el País Valencià, alhora, ha destacat el tarannà feminista i ha reconegut que el territori valencià pateix un finançament “injust” i que necessita inversions en infraestructures, per la qual cosa ha apel·lat al diàleg per a avançar en trobar solucions.

Sánchez ha recordat en el seu discurs dels actes del 9 d’Octubre celebrats aquest dimarts al Palau de la Generalitat que la seua assistència responia a una “obligació, un deure i un honor”, ja que el líder socialista ha sigut el primer president espanyol en acudir a l’entrega de les Altes Distincions.

El president espanyol ha ressaltat les demandes que el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha llançat en el seu discurs de clausura dels actes institucionals. “Aquesta terra ha fet de l’autogovern un catalitzador”, ha afirmat Sànchez qui, sense esmentar Catalunya, ha volgut oposar l’actitud política del govern valencià respecte a l’executiu de Quim Torra. El País Valencià “destaca per allò que pot aportar”, ha fet notar, i ara, quasi a les acaballes de la legislatura, “és més que la suma de tres províncies d’Espanya”, és un territori que se sent “orgullós de la seua llengua, cultura i amb una clara vocació europeista”, perquè, ha dit Sánchez: “Hem de reivindicar Europa”.

En aquest sentit, Pedro Sánchez ha posat el País Valencià com a exemple de “la millor Espanya”, “la que es construeix des del diàleg i des de la suma de voluntats, la que preval la convivència sobre el greuge territorial”.

L’europeisme, el feminisme i l’acollida de l’Aquarius han sigut els eixos sobre els quals Sánchez ha pivotat el seu discurs. Així, el cap de l’executiu espanyol ha reconegut que el corredor mediterrani “serà clau” per a perseguir l’europeisme, el vial serà “una estratègia no només per a Levante, sinó per a tot Espanya”. En aquest sentit, de nou i sense nomenar Catalunya, Sánchez ha retret el govern de Quim Torra i ha exigit diàleg i “suma de voluntats” perquè “prime la convivència”. Per a Sánchez ara és el moment d’una “Espanya conscient de la diversitat, que ens fa únics”.

“És necessari el compromís europeu”, ha afegit, i en aquest sentit ha avançat que els “comptes públics” que ha de presentar el govern espanyol aviat estan “carregats d’europeisme” per a “recuperar la cohesió social i reconstruir el benestar social”. Sánchez ha reclamat més Unió Europa davant els “missatges d’odi”, ja que l’europeisme és necessari per a “fer front al canvi climàtic, és l’àncora cap a la democràcia i la prosperitat”.

Seguint aquest missatge europeista, Sánchez ha reivindicat Lluís Vives, “qui va encarnar el millor de l’esperit europeu” i ha citat el Tractat de socors dels pobles, publicat fa cinc segles, un text on el valencià indicava que “era deure dels governants ‘posar tot l’empeny en el fet que uns ajuden els altres. Que ningú reba injustícia. Que el més poderós ajude el més dèbil perquè convisca la concòrdia”.

Sánchez també ha destacat com un orgull la tasca desenvolupada per l’operatiu de l’Aquarius i ha valorat com un èxit les distincions a les dues rectores de la Universitat de València i la Universitat Jaume I, així com la de Carmen Alborch.

Comparteix

Icona de pantalla completa