Diari La Veu del País Valencià
PSPV i Compromís podrien governar en solitari en 2019

El PSPV i Compromís obtindrien la majoria absoluta, en sumar 33 i 18 escons, respectivament, és a dir, un total de 51 dels 99 diputats a les Corts, en les pròximes eleccions, de manera que no dependrien del suport de Podem per a reeditar el govern. Els socialistes se situen com a primera força política, seguits del PPCV, Ciutadans en tercer lloc i Podem-EUPV en quart.

Aquestos són alguns dels principals resultats d’una enquesta d’intenció de vot realitzada per Invest Group per als diaris Levante i Información. El baròmetre, que recull Europa Press, augura que l’esquerra pot revalidar el govern al capdavant del Consell de la Generalitat. Actualment, l’executiu de Puig es basa en l’anomenat ‘Acord del Botànic’, integrat per socialistes i Compromís i amb el suport extern de Podem.

D’acord amb els resultats de la consulta –realitzada entre el 21 i el 28 de setembre mitjançant 900 entrevistes–, en el bloc d’esquerra, la millor part se l’emporta el PSPV, que obté una projecció de 33 diputats si se celebraren hui els comicis. Significaria això que superaria el PPCV, un fet que no succeeix en unes eleccions valencianes des de 1991.

En segona posició en intenció de vot, apareix el PPCV, amb 22 escons, però que cauria nou diputats respecte als reeixits en les últimes eleccions. El seguiria Ciutadans, que desbancaria Compromís com a tercera força en l’espectre polític valencià, en fer-se amb 19 llocs en el parlament, sis més dels quals té ara. Podem, amb una possible coalició amb Esquerra Unida, és la formació que més patiria segons aquesta consulta i es quedaria amb set escons (en l’actualitat té 13).

El baròmetre inclou també informació sobre la valoració de la gestió del Consell i dels líders polítics. En aquest sentit, el percentatge de valencians que qualifica de bona o molt bona la tasca del govern és del 31 per cent i supera als qui la consideren dolenta o molt dolenta (el 27%). La diferència s’ha ajustat respecte a l’any passat, quan el 40% la considerava positiva enfront del 32% de negativa.

Puig, el líder millor valorat i Cantó, el pitjor

Els dos polítics valencians més coneguts, tots dos amb un grau de coneixement superior al 80 per cent, són el president de la Generalitat i secretari general dels socialistes, Ximo Puig, i la vicepresidenta i líder de Compromís, Mónica Oltra. Però per primera vegada, la valoració del cap del Consell (que aprova amb un 5,09) supera a la de la número 2 de l’executiu, que baixa lleugerament fins al 5,02. Oltra es manté, no obstant això, com la preferida entre l’electorat més jove de 18 a 24 anys.

Al costat d’ambdós líders d’esquerra, destaca en la llista de més populars el diputat en el Congrés per Cs Toni Cantó, un dels noms que sona com a candidat a la Generalitat per aquesta formació. L’actor és tan conegut entre els enquestats com Mónica Oltra, encara que apareix com el pitjor valorat, amb la nota més baixa: 3,86. L’actual síndica del partit taronja a les Corts, Mari Carmen Sánchez, va registrar l’any passat en aquest baròmetre un 5,07.

Pel que fa a la líder del PPCV, Isabel Bonig, augmenta el seu percentatge de coneixement –passa del 51 al 57%– però empitjora la seua qualificació, que queda en un 3,9. El líder menys conegut és el de Podem, Antonio Estañ, amb un 16%. La seua nota és d’un 4,48.

Comparteix

Icona de pantalla completa